ΕΘΝΙΚΑ

F-35: Στο τραπέζι η συμπαραγωγή Ελλάδας - ΗΠΑ για το μαχητικό 5ης γενιάς

F-35: Στο τραπέζι η συμπαραγωγή Ελλάδας - ΗΠΑ για το μαχητικό 5ης γενιάς

F-35: Η Ελλάδα πολύ κοντά να συμμετάσχει και στην κατασκευή εξαρτημάτων του μαχητικού πέμπτης γενιάς

Επισπεύδονται οι διαδικασίες για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα F-35. Μάλιστα, βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για την ένταξη της χώρας μας στη βιομηχανική συμπαραγωγή του μαχητικού πέμπτης γενιάς, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Real News που υπογράφει ο Χρήστος Μαζανίτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες του δημοσιογράφου, αυτή τη στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη διαδικασία αναζήτησης ελληνικών εταιρειών που μαζί με την ΕΑΒ, θα μπορούσαν να αναλάβουν υποκατασκευαστικό έργο στην παραγωγή των F-35.

Η συμμετοχή της Ελλάδας θα αφορά μέρος από το κατασκευαστικό κομμάτι εξαρτημάτων που είχε αναλάβει τα προηγούμενα χρόνια η Τουρκία, πριν τεθεί οριστικά εκτός από κάθε διαδικασία.

Η ένταξη της Ελλάδας σε αυτή τη διαδικασία είναι σε ευθεία κατεύθυνση με τον στόχο που έχει θέσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας για την ανάπτυξη αμυντικού οικοσυστήματος στην Ελλάδα, αλλά και στο πνεύμα της μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων «Ατζέντα 2030».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, τουλάχιστον τέσσερις εταιρείες θα μπορούσαν μετά την υπογραφή της παραγγελίας να αρχίσουν να μπαίνουν σταδιακά στο κομμάτι της συμπαραγωγής.