ΕΘΝΙΚΑ

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους Έλληνες και Τούρκους διπλωμάτες που συμμετέχουν στα ΜΟΕ

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τους Έλληνες και Τούρκους διπλωμάτες που συμμετέχουν στα ΜΟΕ

Η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Συνάντηση αντιπροσωπειών Ελλάδας και Τουρκίας για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα διεξαχθεί σήμερα, Δευτέρα 22/04, στην Αθήνα, στο υπουργείo Άμυνας.

Όπως ανακοινώθηκε, των δύο αντιπροσωπειών θα ηγούνται ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και ο υφυπουργός Εξωτερικών Μπουράκ Ακτσαπάρ, αντιστοίχως.

Θα μετέχουν, επίσης, ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών.

Η προηγούμενη συνάντηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είχε λάβει χώρα στις 13 Νοεμβρίου 2023 στην Άγκυρα.

Σημειώνεται ότι πριν την συνάντηση της 22ας Απριλίου, πραγματοποιήθηκαν δύο ανταλλαγές επισκέψεων Διοικητών στρατιωτικών μονάδων, στο πλαίσιο των ΜΟΕ, τα οποία είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση της Άγκυρας.

Συγκεκριμένα:

Στις 16-17/04, ο Έλληνας Διοικητής της 3ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Καβύλη Έβρου πραγματοποίησε επίσκεψη στην τουρκική 54η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στην Αδριανούπολη.Στις 18-19/04, ο Τούρκος Διοικητής της 4ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας Πεζικού με έδρα την Κεσσάνη, πραγματοποίησε επίσκεψη στην ελληνική 31η Μηχανοκίνητη Ταξιαρχία Πεζικού που εδρεύει στις Φέρες.Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 13 Μαΐου

Παράλληλα, για τις 13 Μαΐου προγραμματίστηκε η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, με στόχο τον επόμενο γύρο για τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός αναφορικά με την συνάντηση που θα έχει τον Μάιο με τον Τούρκο πρόεδρο, είχε αναφέρει ότι «αν δεν λυθεί το θέμα της ΑΟΖ μπορούμε να συμφωνήσουμε πολιτισμένα ότι διαφωνούμε».

«Το μεγάλο αγκάθι είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», είχε διαμηνύσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προσθέτοντας πως «αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εξακολουθεί να ενισχύει την αποτρεπτική της δυνατότητα».

Από την πλευρά του ο Ερντογάν, αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μητσοτάκη, έκανε λόγο για ένα πολύ σημαντικό βήμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.