ΕΘΝΙΚΑ

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ προς τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Αυστηρό μήνυμα από ΗΠΑ προς τα Σκόπια να τηρήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οι ΗΠΑ εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τη Σιλιάνοφσκα.

«Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και είναι απογοητευμένες που η πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα δεν χρησιμοποίησε το συνταγματικό όνομα κατά την ορκωμοσία της», δήλωσε την Κυριακή από τα Σκόπια η υφυπουργός Δημόσιας Διπλωματίας και Δημοσίων Σχέσεων του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ελίζαμπεθ Άλεν, η οποία πραγματοποιεί τις ημέρες αυτές περιοδεία σε χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

«Φυσικά, υποστηρίζουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών και απογοητευτήκαμε όταν είδαμε ότι η πρόεδρος δεν χρησιμοποίησε το πλήρες και επίσημο όνομα. Θα δούμε τι θα κάνει η κυβέρνηση. Είμαστε σε διαρκή διάλογο με την υπό σχηματισμό κυβέρνηση. Ως εκ τούτου δεν θα ήθελα να προκαταλάβω για κάποια συνέπεια εδώ, αλλά, φυσικά ελπίζουμε και ενθαρρύνουμε τη νέα ηγεσία να τηρήσει τις διεθνείς συμφωνίες» δήλωσε στην ιστοσελίδα των Σκοπίων, "SDK", η υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Σημειώνεται, ότι η νέα πρόεδρος των Σκοπίων, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, κατά την ορκωμοσία της, στις 12 Μαΐου δεν αποκάλεσε τη χώρα με το συνταγματικό της όνομα, παρά το γεγονός ότι στο κείμενο του όρκου, το οποίο υπαγόρευσε ο πρόεδρος της απερχόμενης Βουλής, Γιόβαν Μίτρεσκι, καλώντας την Σιλιάνοφσκα να το επαναλάβει, η χώρα αναφερόταν ως «Βόρεια Μακεδονία».

Η ενέργεια αυτή της νέας πρόεδρου των Σκοπίων προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις της ελληνικής πλευράς, ενώ αποδοκιμάστηκε από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.