ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκος αξιωματούχος υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής

Τούρκος αξιωματούχος υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής

Υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης τάχθηκε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στην Τουρκία, Χουσεΐν Τσελίκ.

Μάλιστα, ο Τσέλικ απέρριψε το επιχείρημα της «αμοιβαιότητας» που θέτει η Άγκυρα και τόνισε ότι πρόκειται για δικαίωμα που «απορρέει από τη Συνθήκη της Λωζάνης».

Το στέλεχος του κόμματους του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν δήλωσε στην εφημερίδα «Ραντικάλ» ότι «δεν έχουν καμία ισχύ τα επιχειρήματα που τάσσονται εναντίον της επαναλειτουργίας. Ζητούν την ίδρυση σχολής μέσης εκπαίδευσης που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας, πράγμα που είναι πέρα για πέρα λογικό. Όσο ασκούσα καθήκοντα υπουργού Παιδείας, θα μπορούσα να ανοίξω τη σχολή σε 24 ώρες αν δεν υπήρχαν οι αντιρρήσεις των κρατικών μηχανισμών και είχα τη δικαιοδοσία».

Υπογράμμισε, μάλιστα, ότι «δεν απαιτείται νέος νόμος» και ότι «αρκεί μια απόφαση».

Ο κ. Τσελίκ επισήμανε ακόμη ότι «οι μη μουσουλμάνοι έχουν αντιμετωπιστεί ως άλλοι, στην Τουρκία», κάνοντας λόγο για «ντροπιαστικά γεγονότα όπως ο Φόρος Περιουσίας και τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου του 1955».

«Με τη σύσταση του τουρκικού κράτους, υπήρχαν στην Κωνσταντινούπολη πάνω από 100 χιλιάδες Έλληνες. Τώρα όμως αριθμούν 1.500. Θα έφευγαν, εάν ζούσαν άνετα;» διερωτήθηκε ο Χουσεΐν Τσελίκ.

Αναφερόμενος στο ζήτημα της αμοιβαιότητας, ο κ. Τσελίκ είπε ότι «δεν μπορεί να ισχύει, στην κρατική διοίκηση, ο θεσμός της ανταλλαγής νυφών».

Οι δηλώσεις Τσελίκ αποκτούν πρόσθετο ενδιαφέρον, με δεδομένη την επίσκεψη που πραγματοποιεί σήμερα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο ο επικεφαλής της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.