ΕΘΝΙΚΑ

Στη Σαμοθράκη και τη Ζουράφα ο ΑΓΕΕΘΑ

Στη Σαμοθράκη και τη Ζουράφα ο ΑΓΕΕΘΑ

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Σαμοθράκης βρέθηκε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος.

Ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων μετέβη στο νησί με την κανονιοφόρο «ΤΟΛΜΗ». Κατά τον πλου της επιστροφής, σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, επιθεώρησε τον νέο πυρσό που τοποθετήθηκε στη νήσο Ζουράφα. Η Ζουράφα ή λαδοξέρα, όπως την αποκαλούν οι ψαράδες, γιατί κάθε τόσο αναβλύζει πετρέλαιο από εκεί, είναι η ανατολικότερη νησίδα των Θρακικών Σποράδων, περίπου 6 μίλια ανατολικά από το ΒΑ άκρο της Σαμοθράκης.

Το νέο τεχνικό έργο εκτέλεσε το Πολεμικό Ναυτικό, με βάση μελέτη του Πολυτεχνείου καθώς ο προηγούμενος φάρος είχε πέσει πριν μερικούς μήνες λόγω πολύ κακών καιρικών συνθηκών. Η θέση της ελληνικής νησίδας επεκτείνει σημαντικά τις ζώνες θαλάσσιας κυριαρχίας της χώρας, δηλαδή τα χωρικά ύδατα και την υφαλοκρηπίδα της στον κρίσιμο χώρο του Β.Α. Αιγαίου, προς τα Ανατολικά και αποτελεί μόνιμη εστία προκλήσεων από τους Τούρκους, καθώς δεν είναι μόνο η υφαλοκρηπίδα που κερδίζει η χώρα μας με αυτή τη νησίδα στην κατοχή της, αλλά και τα πλούσια κοιτάσματα πετρελαίου που υπάρχουν στην περιοχή.