ΕΘΝΙΚΑ

Υπ.Εξ για εξαγγελία Μπερίσα περί αλβανικής υπηκοότητας εκτός Αλβανίας

Υπ.Εξ για εξαγγελία Μπερίσα περί αλβανικής υπηκοότητας εκτός Αλβανίας

Κληθείς να σχολιάσει την εξαγγελία από τον πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα νομοσχεδίου για την αλβανική υπηκοότητα μη κατοίκων Αλβανίας, ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών, Γρηγόρης Δελαβέκουρας, είπε ότι δεν είναι γνωστές οι λεπτομέρειες ενός τέτοιου νομοσχεδίου, ο τρόπος με τον οποίο αυτό θα εφαρμοζόταν και ποια είναι η σχέση του και η συμβατότητά του γενικώς με το κοινοτικό πλαίσιο και με τη θέση της Αλβανίας ως υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Όλα αυτά είναι πράγματα, τα οποία θα πρέπει να τα δούμε πάρα πολύ προσεκτικά» πρόσθεσε. Αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπερίσα και του προέδρου Νισάνι, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε:

«θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην περιοχή μας, ακριβώς γιατί ο εθνικισμός αποτελεί υπαρκτή απειλή. Η έξαρση του εθνικισμού, το τελευταίο διάστημα, σε μία περιοχή όπως τα Βαλκάνια, που έχουν πληρώσει πολύ ακριβά εθνικιστικές και αλυτρωτικές συμπεριφορές, στάσεις και ενέργειες, είναι επικίνδυνη. Είναι απαραίτητο να μην επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η έξαρση του εθνικισμού. Υπήρξε πράγματι η ανασκευή εκ μέρους του πρωθυπουργού, του κυρίου Μπερίσα, την οποία και τη συγκρατούμε, όπως και τις αντιδράσεις σημαντικών διεθνών παραγόντων, όπως η ΕΕ και οι ΗΠΑ.

Θέλουμε να εργαστούμε, προκειμένου ολόκληρη η περιοχή μας να έρθει πιο κοντά στα ευρωπαϊκά πρότυπα. Νομίζω ότι αυτό είναι και προς το συμφέρον της Αλβανίας, προς το συμφέρον του αλβανικού λαού, τον οποίο η Ελλάδα έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Από την πλευρά μας, όμως, πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι δεν πρόκειται να ανεχθούμε κινήσεις και στάσεις εθνικιστικές, οι οποίες τραβούν την περιοχή μας προς τα πίσω. Πρέπει να κοιτάξουμε προς τα εμπρός και μαζί να οικοδομήσουμε το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον».