«Πυρά» Πρέσβεων ΗΠΑ και Γερμανίας στα Τίρανα για την «Μεγάλη Αλβανία»

«Πυρά» Πρέσβεων ΗΠΑ και Γερμανίας στα Τίρανα για την «Μεγάλη Αλβανία»

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στα Τίρανα Αλεξάντερ Αρβίζου επέκρινε σκληρά την αλβανική πολιτική τάξη για τις πρόσφατες εθνικιστικές δηλώσεις.

«Η εθνικιστική ρητορική θα μπορούσε τόσο να αποσταθεροποιήσει, τυχόν, την περιοχή όσο και να καταστρέψει την εικόνα της Αλβανίας. Λόγω αμφιλεγόμενων δηλώσεων, την παραμονή των εορτασμών για τα 100 χρόνια (από την ανεξαρτησία της Αλβανίας), δύο γειτονικές χώρες ακύρωσαν τη συμμετοχή τους στις εκδηλώσεις αυτές. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια μικρή συνέπεια, αλλά είναι κάτι που δυσχεραίνει τις σχέσεις, εμποδίζει την επικοινωνία και τη συνεργασία και καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση των εκκρεμών ζητημάτων, και οι Ηνωμένες Πολιτείες, δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό» υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης.

«Επιτρέψτε μου να είμαι ξεκάθαρος: οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής δεν υποστηρίζουν την αλλαγή των εθνικών συνόρων στην περιοχή των Βαλκανίων. Οποιαδήποτε προσπάθεια θα ήταν αντιπαραγωγική και αποσταθεροποιητική. Τα πολιτικά κόμματα και οι ηγέτες τους θα πρέπει να επικεντρωθούν στην ευρωατλαντική ενσωμάτωση. Οι ψεύτικες αναφορές περί Μεγάλης Αλβανίας είναι μια προσπάθεια απόσπασης της προσοχής από τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Αλβανία και οι ψηφοφόροι δεν πρέπει να πέσουν θύματα αυτής της προπαγάνδας. Ενθαρρύνουμε τους πολιτικούς ηγέτες να αποφύγουν να εκμεταλλευτούν τις εκλογές για να μεταφέρουν ανάμικτα μηνύματα...

Η πρόσφατη ιστορία μας διδάσκει ότι ο εθνικισμός εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή δύναμη στα Βαλκάνια» είπε. «Οι ΗΠΑ δεν υποστηρίζουν την αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια, και κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση θα φέρει μόνο αστάθεια» πρόσθεσε ο Αμερικανός αξιωματούχος. «Οι χώρες της περιοχής έχουν προσπαθήσει να ξεπεράσουν το παρελθόν. Ο εθνικισμός δεν θα πρέπει να καταστρέψει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αυτών» υπογράμμισε- μεταξύ άλλων - ο κ. Αρβίζου, ο οποίος προέβη στις παραπάνω δηλώσεις στη διάρκεια διάσκεψης για την περιφερειακή ασφάλεια. Χθες, η πρέσβης της Γερμανίας στα Τίρανα Καρόλα Μίλερ Χόλτκεμπερ επέκρινε, επίσης, σκληρά την εθνικιστική ρητορική των πολιτικών ηγετών στην Αλβανία και δήλωσε, σε τηλεοπτική εκπομπή, ότι «η εθνικιστική ρητορική μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφή».