ΕΘΝΙΚΑ

Κρίσιμη μέρα για την ελληνική ΑΟΖ

Κρίσιμη μέρα για την ελληνική ΑΟΖ

Ο νέος οδικός χάρτης της Ε.Ε. περιλαμβάνει και ζητήματα για τις ΑΟΖ

Στοίχημα είναι για την Αθήνα, η ψήφιση το απόγευμα του νέου οδικού, ενεργειακού χάρτη 2050 (EU Energy Roadmap 2050), που καλείται να υπερψηφίσει σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Βασική εισηγήτρια της έκθεσης είναι η Ελληνίδα Ευρωβουλευτής Νίκη Τζαβέλα, η οποία πάντως σε πρώτη φάση δέχθηκε τα πυρά των Βρετανών ευρωβουλευτών που δεν αποδέχονται το περιεχόμενο της.

Το ενδιαφέρον της χώρας μας είναι μεγάλο, καθώς για πρώτη φορά το ζήτημα της οριοθέτησης Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) από κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μπαίνει ουσιαστικά στην ατζέντα των ευρωπαϊκών οργάνων. Στόχος της Ελλάδας είναι να αποκομίσει τη δέσμευση των Ευρωπαίων, πως θα συνδράμουν διπλωματικά όσες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θελήσουν να οριοθετήσουν ΑΟΖ και έχουν προβλήματα με τρίτες χώρες (βλ.Τουρκία).

Βασικό επιχείρημα της Έκθεσης Τζαβέλα, είναι η προσπάθεια για όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ενεργειακή ασφάλεια της Ε.Ε. με ταυτόχρονη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας.

Το δόγμα περί ευρωπαϊκής ΑΟΖ άλλωστε, έχει αναπτύξει ιδιαίτερα και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ήδη από την επίσκεψη Ολάντ, μίλησε για «κοινή εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη για θέματα ενέργειας» προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τη δημιουργία μίας Ευρωπαϊκής ΑΟΖ προς όφελος των χωρών μελών.