ΕΘΝΙΚΑ

Προβληματισμός στην Αθήνα από την πρόταση Νίμιτς για τα Σκόπια

Προβληματισμός στην Αθήνα από την πρόταση Νίμιτς για τα Σκόπια

Η ονομασία περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό ο οποίος όμως προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία

Προβληματισμός και ανησυχία επικρατεί στην Αθήνα για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, μετά τη νέα συνολική πρόταση που επέδωσε χθες ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στους εκπροσώπους των δύο χωρών στη Νέα Υόρκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόταση καλύπτει όλα τα ζητήματα και περιλαμβάνει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό (πιθανώς Άνω Μακεδονία), ενώ σε ό,τι αφορά τον όρο της Ελλάδας να χρησιμοποιείται έναντι όλων οι ίδιες πηγές υποστήριζαν ότι περιλαμβάνει «την ευρύτερη δυνατή χρήση».

Ο προβληματισμός της ελληνικής πλευράς έγκειται στο γεγονός ότι, αν και η ονομασία όντως περιλαμβάνει γεωγραφικό προσδιορισμό, όπως ζητούσε η ελληνική πλευρά, αυτός προηγείται του πολιτειακού όρου Δημοκρατία και όχι του Μακεδονία.

Πηγές του ΟΗΕ επισημαίνουν πως «αυτό που είναι στρατηγικής σημασίας είναι να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός στο όνομα».

Ο κ. Νίμιτς ζήτησε από τις κυβερνήσεις των δύο χωρών να μελετήσουν την πρόταση προσεκτικά και μετά το Πάσχα να του δώσουν την απάντησή τους, είτε στο πλαίσιο επίσκεψής του στην περιοχή είτε σε νέα συνάντηση με τους πρέσβεις Βασιλάκη και Γιόλεφσκι στη Νέα Υόρκη.