ΕΘΝΙΚΑ

Ισλαμικό τζαμί κάνουν την Αγια-Σοφιά

Ισλαμικό τζαμί κάνουν την Αγια-Σοφιά

Η μετατροπή της ελληνικής Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, σε μουσουλμανικό τέμενος, ανοίγει και νομικά πλέον το δρόμο για να συμβεί το ίδιο και με την Αγια-Σοφιά στην Κωνσταντινούπολη.


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Μιλώντας στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», ο μουφτής της Τραπεζούντας παραδέχτηκε ότι «οι εργασίες για να λειτουργήσει η Αγία Σοφία Τραπεζούντας ως χώρος προσευχής συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς», διευκρινίζοντας ότι «οι τοιχογραφίες που υπάρχουν δεν θα πειραχτούν, απλώς θα σκεπάζονται με κουρτίνες».

Ο ναός της Τραπεζούντας μετατρέπεται σε τζαμί μετά από απόφαση της τοπικής Διεύθυνσης Βακουφίων, η οποία θεωρείται ότι είναι κάτοχος του χώρου. Στην περίπτωση της Αγια-Σοφιάς στην Κωνσταντινούπολη, η κατάσταση είναι πιο σύνθετη, αφού την αρμοδιότητα για την έγκριση ενός ανάλογου σχεδίου έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση Ερντογάν, νομικοί κύκλοι της οποίας όμως τονίζουν ότι ο ναός της Τραπεζούντας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως «προηγούμενο» γι' αυτόν της Πόλης.

Μέχρι σήμερα και οι δύο βυζαντινοί ναοί λειτουργούσαν ως μουσεία. Ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα είναι ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία του Πόντου, καθώς ο συνδυασμός της αρχιτεκτονικής διαμόρφωσής του με τη διακόσμηση (τοιχογραφίες, ψηφιδωτά, μωσαϊκά) θεωρείται μοναδικός. Αυτή τη μοναδικότητα οι Τούρκοι ετοιμάζονται να την σκεπάσουν με... κουρτίνα προκειμένου να χρησιμοποιούν το ναό ως χώρο προσευχής, αμέσως μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές εργασίες.

Εδώ και ένα χρόνο, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του στα σχέδια της Τουρκίας, δηλώνοντας ότι «σεβόμαστε όλα τα τζαμιά και τους χώρους προσευχής, αλλά ως προς την Αγία Σοφία Τραπεζούντας δεν βλέπουμε κάποια ανάγκη. Είμεθα υπέρ του να συνεχίσει να λειτουργεί ως μουσείο».