ΕΘΝΙΚΑ

Η Ελλάδα θα ζητήσει «διευκρινήσεις» από τις ΗΠΑ

Η Ελλάδα θα ζητήσει «διευκρινήσεις» από τις ΗΠΑ

Έρευνα έχουν ξεκινήσει οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες για τις πληροφορίες που θέλουν την Ελλάδα στη λίστα των χωρών-στόχων των αμερικανικών υποκλοπών.


Η βρετανική εφημερίδα «Guardian», συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel» με βάση τις διαρροές του Έντουαρντ Σνόουντεν, αναφέρει ότι η πρεσβεία της Ελλάδας, όπως και η διπλωματική αποστολή της χώρας στον ΟΗΕ, ήταν υπό παρακολούθηση.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κ. Κούτρας, σε δηλώσεις του για το θέμα ανέφερε ότι η Ελλάδα αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας. Σημείωσε δε ότι αναλόγως των αποτελεσμάτων της διερεύνησης από τις ελληνικές υπηρεσίες, «θα ζητηθούν οι αναγκαίες διευκρινίσεις».

Συγκεκριμένα, και απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σε ό,τι αφορά δημοσιογραφικές πληροφορίες σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό, ο κ. Κούτρας υπογράμμισε ότι η Ελλάδα σέβεται απολύτως τις προβλέψεις του Διεθνούς Δικαίου που διέπουν το καθεστώς λειτουργίας των Διπλωματικών και Προξενικών Αρχών. «Για το λόγο αυτό, αδυνατεί να κατανοήσει πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με παρακολουθήσεις, μεταξύ άλλων, και ελληνικών διπλωματικών αποστολών από Υπηρεσίες φίλης και συμμαχικής χώρας».

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Και η Ελλάδα στη λίστα με τις υπό παρακολούθηση χώρες