ΕΘΝΙΚΑ

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Απάντηση ΥΠΕΞ στην Τουρκία για τις θρησκευτικές ελευθερίες στην Ελλάδα

Απάντηση στις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου σχετικά με το σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών στην Ελλάδα, έδωσε ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας.

«Την Πέμπτη 8 Αυγούστου, μετά από άδεια του Δήμου Θεσσαλονίκης, τελέστηκε για πρώτη φορά, μετά από 90 χρόνια, πρωινή προσευχή στο Γενί Τζαμί της Θεσσαλονίκης, το οποίο λειτούργησε ως τέμενος για την προσευχή του Μπαϊραμιού, κίνηση απολύτως θετική σε ό,τι αφορά στην άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των μουσουλμάνων που βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Ελλάδα εφαρμόζει το Σύνταγμά της, το οποίο προστατεύει πλήρως τις θρησκευτικές ελευθερίες, καθώς και το κοινοτικό κεκτημένο ως κράτος-μέλος της ΕΕ» τόνισε ο κ. Κούτρας.

Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει πως «η Ελλάδα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο, αποτελεί πρότυπο μακρόχρονης αρμονικής συμβίωσης πολιτών ανεξαρτήτως θρησκεύματος, και, βεβαίως, δεν διαπραγματεύεται με κανέναν την τήρηση της νομιμότητας στην επικράτειά της».

Ο κ. Κούτρας καταλήγει επισημαίνοντας: «Χαιρόμαστε γιατί η Τουρκία έχει αποδεχθεί ως στόχο της την πλήρη ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού, θεμέλιο του οποίου αποτελεί ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».