Οι Νεότουρκοι επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Newsroom Newsroom

Οι Νεότουρκοι επιστρέφουν στη Θεσσαλονίκη

Σε τέσσερις μέρες από σήμερα, η Θεσσαλονίκη αποκτά το πρώτο τουρκικό ιστορικό μνημείο, για να θυμόμαστε πάντα τον σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού Κεμάλ Ατατούρκ!


Του Κώστα Χαρδαβέλλα

Στις 16 Αυγούστου θα γίνουν τα εγκαίνια του μνημείου-σπιτιού όπου έζησε ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο πατέρας της σύγχρονης Τουρκίας, που ήταν ο καθοδηγητής του σφαγιασμού των Ελλήνων Ποντίων.

Το 2011, επί κυβέρνησης Γ. Παπανδρέου, η Τουρκία απευθύνθηκε στην Πολεοδομία Θεσσαλονίκης και ζήτησε άδεια για να προχωρήσει στην ανακαίνιση του σπιτιού στη Θεσσαλονίκη όπου γεννήθηκε ο «Τούρκος εθνάρχης Κεμάλ Ατατούρκ».

Το υπουργείο Πολιτισμού απάντησε ότι για να συμβεί κάτι τέτοιο προηγουμένως το ακίνητο πρέπει να κηρυχθεί ως μνημείο, η Άγκυρα επανήλθε στο αίτημά της και τον Μάιο του 2011 το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού αναβαθμίζει το κτήριο που γεννήθηκε ο Ατατούρκ σε μνημείο.

Μερικούς μήνες αργότερα, στις 18 Ιουνίου του 2012, δίνονται οι σχετικές άδειες και με δαπάνες του τουρκικού υπουργείου Τουρισμού αρχίζει η ανακαίνιση του «ιστορικού μνημείου» την ίδια ακριβώς εποχή που στην Τουρκία μετατρέπεται ο ναό της Αγια-Σοφιάς στην Τραπεζούντα σε τζαμί.

Σε 4 μέρες λοιπόν, η Θεσσαλονίκη αποκτά ένα τουρκικό ιστορικό μνημείο, λίγες μέρες μετά την επέτειο της σφαγής των Ελλήνων ποντίων στην Τουρκία επί Κεμάλ Ατατούρκ. Η απάντηση του δημάρχου Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη σε όσους τον κατηγορούν για τη δημιουργία αυτού του τουρκικού ιστορικού μνημείου στην πόλη του είναι ότι αυτό θα προσελκύσει πολλούς Τούρκους τουρίστες στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι το σπίτι του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη έχει στιγματιστεί για μία από τις μεγαλύτερες προβοκάτσιες των Τούρκων εναντίον της Ελλάδας, τον Σεπτέμβρη του 1955.

Ήταν τότε, όταν μία ισχυρή βόμβα εξερράγη στον κήπο του σπιτιού του Κεμάλ στη Θεσσαλονίκη, ανοίγοντας την πόρτα στον Ασκό του Αιόλου για να ξεκινήσουν τα Σεπτεμβριανά του 1955, όπως έχουν χαρακτηριστεί οι λεηλασίες και ο τελικός διωγμός από την Κωνσταντινούπολη χιλιάδων Ελλήνων.

Δεν είναι ζήτημα εθνικιστών και φασιστών το αίτημα να μην αναγορευθεί σε ιστορικό μνημείο της Θεσσαλονίκης το σπίτι του Κεμάλ Ατατούρκ. Δεν είναι δυνατόν στο σφαγέα του ποντιακού ελληνισμού να αφιερώνεται ένα σπίτι της Θεσσαλονίκης και να γίνεται μνημείο ανάμνησης και προσκυνήματός του. Οι ποντιακοί σύλλογοι στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο καταγγέλλουν το δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Μπουτάρη σαν έναν ανιστόρητο δήμαρχο που θα έπρεπε να προστατεύει τη μνήμη των αδικοχαμένων χιλιάδων Ποντίων και όχι να προκαλεί με μια τέτοια απόφαση την οργή τους.

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπουτάρης για το Ραμαζάνι

Ισλαμικό τζαμί κάνουν την Αγια-Σοφιά

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved