ΕΘΝΙΚΑ

Φούλε για Πρεμετή:Να τηρηθεί η συμφωνία της Αλβανίας με την Εκκλησία

Φούλε για Πρεμετή:Να τηρηθεί η συμφωνία της Αλβανίας με την Εκκλησία

Την ανάγκη να διασφαλιστεί η ύπαρξη κράτους δικαίου και ο σεβασμός των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας και των τόπων λατρείας τονίζει ο αρμόδιος Επίτροπος Στέφαν Φούλε απαντώντας στην ερώτηση της ευρωβουλευτού Μαριλενας Κοππά σχετικά με βίαια γεγονότα εναντίον της ελληνορθόδοξης κοινότητας στην Πρεμετή της Αλβανίας.

Ο Επίτροπος υπογραμμίζει στην απάντηση του την ανάγκη να τηρηθεί η Συμφωνία για τη ρύθμιση των σχέσεων μεταξύ της Αλβανίας και της Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Αλβανία. Τονίζει επίσης ότι αν και υπάρχει το κατάλληλο νομικό πλαίσιο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν τούτοις παραμένει η ανάγκη περαιτέρω προσπάθειας γιατί η εφαρμογή του είναι ακόμα προβληματική.

Δεν ξεχνά επίσης να υπενθυμίσει, ότι οι θρησκευτικές ελευθερίες, όπως και το σύνολο των θεμελιωδών δικαιωμάτων , έχουν κεντρική θέση στην αξιολόγηση μιας υποψήφιας χώρας. Η Μαριλένα Κοππά, ως εισηγήτρια του ΕΚ για την διεύρυνση, δήλωσε:

«Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης για αυτό πρέπει να προχωρήσει γρήγορα η διαδικασίας ένταξης τους. Όμως στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θρησκευτικών ελευθεριών δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις. Κάθε παραβίαση τους πρέπει να καταγγέλλεται σε όλους τους τόνους. Μόνο έτσι τα Βαλκάνια θα προχωρήσουν στο δρόμο της συνεργασίας και της καλής γειτονίας, με σεβασμό στη διαφορετικότητα, θρησκευτική, εθνική ή άλλη αφήνοντας το σκοτεινό παρελθόν πίσω».