ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Τζιά

Τουρκική κορβέτα έφτασε μέχρι την Τζιά

Mε την αόρατη κορβέτα ... «Χάλκη» ( αυτό σημαίνει στα τουρκικά το όνομα της«HEYBELIADA») προκάλεσε σήμερα το πρωί η Τουρκία, στέλνοντάς την μέχρι την Τζιά!

Συνεχίζοντας η Άγκυρα και ο κ. Ερντογάν τι προκλήσεις και τους εκβιασμούς για την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, η νέου τύπου κορβέτα «HEYBELIADA» , προερχόμενη από ΒΑ Αιγαίο εισήλθε στις 07:00 σε Ελληνικά Χωρικά Ύδατα μεταξύ Ν. Ευβοίας και Ν. Άνδρου (Στενό Καφηρέα). Στη συνέχεια, κινούμενη με πορεία νότια-νοτιοδυτική διήλθε μεταξύ Ν. Μακρονήσου και Ν. Κέας και εξήλθε από τα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα δυτικά Ν. Κύθνου την 09:10.

Πλοία και μέσα του Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν το εν λόγω πολεμικό πλοίο καθ’ όλη την διάρκεια του πλου του.

Να σημειωθεί ότι το εν λόγω πλοίο είναι το 1ο της σειράς - το 2ο εντάχθηκε στον τουρκικό στόλο πριν λίγες ημέρες και έγραψε για αυτό το Newsbοmb.

Πρόκειται για το λεγόμενο «πλοίο- φάντασμα» τουρκικής κατασκευής παραδόθηκε στο τουρκικό Πολεμικό Ναυτικό, προσθέτοντας, όπως γράφαμε τις προάλλες, ένα ακόμα πονοκέφαλο στο ελληνικό Πεντάγωνο που αδυνατεί αυτή την περίοδο, λόγω της κρίσης, να ανανεώσει τον Στόλο του.

Πρόκειται για την 2η τουρκικής κατασκευής κορβέτα αυτού του τύπου και φέρει το όνομα TCG Büyükada. Χαρακτηρίζεται δε πομπωδώς ...«πλοίο φάντασμα» επειδή, κατά τα τουρκικά ΜΜΕ, η εν λόγω κορβέτα στα ραντάρ φαίνεται μικρότερη από τις κανονικές της διαστάσεις. Βεβαίως ειδικοί αμφισβητούν κατά πόσο έχει χαρακτηριστικά στέλθ κατά τα διεθνώς αποδεκτά στάνταρ. Παρόλο που οι Τούρκοι λένε ότι έχει κατασκευαστεί σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Το συγκεκριμένο πλοίο ναυπηγήθηκε από το ναυπηγείο του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, στην Κωνσταντινούπολη, στην πήχη Pentik. Η κορβέτα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος MILGEM, που είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη και κατασκευή «εθνικού πλοίου», με εγχώριες και μόνο δυνατότητες παραδόθηκε στο στόλο και ανέλαβε υπηρεσία.

Η ναυπήγηση του πολεμικού πλοίου ξεκίνησε το 2009.Το πλοίο έχει εκτόπισμα 2.500 τόνους και εμβέλεια 6.500 χιλιόμετρα, διαθέτει ελικοδρόμιο για προσνήωση/απονήωση ελικοπτέρου 10 τόνων και μπορεί να αναπτύξει ταχύτητα 29 κόμβων.Η κορβέτα είναι εξοπλισμένη με πυραύλους επιφανείας-επιφανείας, αμυντικά συστήματα και ειδικό σύστημα ραντάρ. Τα πλοία της κλάσης MİLGEM χρησιμοποιούνται σε αποστολές αναγνώρισης, ανίχνευσης και στην πρόληψη τρομοκρατικών ενεργειών στη θάλασσα.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω πλοίο (F-512 )είναι παρόμοια με την κορβέτα TVH Ηeybeliada (F- 511), της οποία η καθέλκυση είχε γίνει το 2011.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Άγκυρα στο πρόγραμμα για «εθνικό πλοίο» την τελετή παράδοσης που έγινε τις προάλλες συμμετείχε ο Τούρκος Πρωθυπουργός κ. Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τσιτσέκ, ο υπουργός Άμυνας κ.Ισμέτ Γιλμάζ, ο Υπουργός Συγκοινωνιών κ.Γιλντιρίμ και ο αρχηγός των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στρατηγός Νετζνέτ Οζέλ και ο αρχηγός του τουρκικού Ναυτικού Μπουλέντ Μποστάνογλου.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Αγορά συστημάτων αεράμυνας αξίας 3,4 δισ. από Κίνα

Ο Ερντογάν περιμένει «ανταλλάγματα» για τη Χάλκη

Οι Κινέζοι έκαναν την καλύτερη τιμή για τους πυραύλους στην Τουρκία