ΕΘΝΙΚΑ

Κούρκουλας προς ΠΓΔΜ: Είτε οικοδόμηση σχέσεων είτε αναβολή ένταξης!

Κούρκουλας προς ΠΓΔΜ: Είτε οικοδόμηση σχέσεων είτε αναβολή ένταξης!

«Είτε θα οικοδομήσουν καλές σχέσεις με τους γείτονές τους, είτε θα αναβάλλεται η ένταξή τους», προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και στις προσπάθειες που καταβάλλει για να ενταχθεί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Δεν έχει νόημα να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη χώρα αυτή με δεδομένο το επίπεδο των σχέσεων της με τις γειτονικές της χώρες την παρούσα χρονική περίοδο. Γι' αυτό πιστεύουμε ότι είναι εποικοδομητικό για την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων να γίνει αντιληπτό ότι δεν γίνεται να συντρέχουν και τα δυο. Εννοώ ότι αν και τασσόμαστε υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής των γειτόνων μας, εκτιμούμε ότι στην παρούσα φάση οι σχετικές διαπραγματεύσεις θα ήταν αντιπαραγωγικές», ξεκαθάρισε ο κ. Κούρκουλας, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη δημόσια ραδιοφωνία της Βουλγαρίας, «BNP».

Εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με τις κατηγορίες των Σκοπίων, ότι για το τέλμα των διαπραγματεύσεων για την ονομασία δεν ευθύνεται η ΠΓΔΜ αλλά η Ελλάδα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών είπε η Ελλάδα ήταν πάντα πολύ θετική στο θέμα της ένταξης των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και υπενθύμισε ότι η Αθήνα έχει πολύ θετικές εμπειρίες από την ένταξη της Βουλγαρίας.

«Από τη πλευρά μας έχουμε κάνει γενναία βήματα. Έχουμε τώρα προτείνει ένα συμβιβασμό, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι δίκαιος και για τις δύο πλευρές και αναμένουμε ανταπόκριση από τα Σκόπια. Αλλά είμαστε λίγο σκεπτικοί, γιατί δεν βλέπουμε τη κυβέρνηση των Σκοπίων να προετοιμάζει την κοινή της γνώμη για μια αποδεκτή συμβιβαστική λύση. Αντιθέτως, εξακολουθούν να επιμένουν να αλλοιώνουν την ιστορία, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα και στην Ελλάδα και στη Βουλγαρία. Και δεν νομίζω ότι ο τρόπος αυτός προσιδιάζει με τον ευρωπαϊκό τρόπο επίλυσης των διαφορών», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Γκρούεφσκι:Η Ελλάδα να λέγεται «Πρώην Οθωμανική Επαρχία της Ελλάδας»