ΕΘΝΙΚΑ

«Ιστορικός ο ρόλος του Παπούλια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

«Ιστορικός ο ρόλος του Παπούλια στις ελληνοαλβανικές σχέσεις»

Τον «ιστορικό ρόλο και την πολύτιμη συμβολή» του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια «στην ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων φιλίας και καλής γειτονίας μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας» εξήρε ο πρόεδρος του αλβανικού Κοινοβουλίου Ιλίρ Μέτα, κατά τη συνάντηση που είχε, σήμερα, στα Τίρανα, με τον Έλληνα πρόεδρο.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του κ. Μέτα, στη συνάντηση εκφράστηκε ικανοποίηση για την επίσκεψη αυτή και τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία της.

«Ο πρόεδρος Παπούλιας και ο κ. Μέτα συμμερίζονται την άποψη και την πεποίθηση ότι έχει ήδη αρχίσει μια νέα εποχή συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και ότι οι διμερείς σχέσεις θα ενισχυθούν περαιτέρω μέσω κοινών επιτροπών εργασίας και με εποικοδομητικό πνεύμα και ειλικρινή βούληση» τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Στο πλαίσιο αυτό - προστίθεται - δόθηκε έμφαση στη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο χωρών».

Οι κ.κ. Παπούλιας και Μέτα υπογράμμισαν από κοινού τη σημασία και τον ρόλο της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία και της αλβανικής κοινότητας στην Ελλάδα, ως γέφυρες συνεργασίας και φιλίας μεταξύ των δύο λαών και των δύο χωρών.

Ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας προς την Αλβανία ειδικότερα σε ό,τι αφορά την επίτευξη των στόχων της χώρας στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

«Η Αλβανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα είναι μόνο μια συμβολή στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, αλλά και κάτι περισσότερο» σημείωσε ο Έλληνας πρόεδρος.

Από την πλευρά του, ο κ. Μέτα εξέφρασε τη βεβαιότητα, ότι μετά την επίσκεψη και τα ουσιαστικά μηνύματα του πρόεδρου Παπούλια στα Τίρανα, οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και στην Ελλάδα θα γνωρίσουν μια σημαντική πρόοδο.

«Το πλαίσιο αυτό, στο πνεύμα και τις αρχές της Συνθήκης φιλίας, συνεργασίας, ασφάλειας και καλής γειτονίας μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, καθώς και οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποτελεί τη βάση για την εξεύρεση εποικοδομητικών και λογικών λύσεων σε ζητήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτα, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.