ΕΘΝΙΚΑ

'Εξαλλος Μητροπολίτης Σκοπίων για τη μη χρήση 'Ηλιου της Βεργίνας

'Εξαλλος Μητροπολίτης Σκοπίων για τη μη χρήση 'Ηλιου της Βεργίνας

«Μία από τις τελευταίες βόμβες που ρίχτηκαν στην κοινωνία μας- και από εκεί εμπνεύστηκα και ενθαρρύνθηκα να γράψω αυτό το γράμμα ήταν η δέσμευση του προέδρου του Κόμματος των Φιλελευθέρων, Ιβόν Βελιτσκόφσκι, που πρότεινε στο Κοινοβούλιο να γίνει νόμος για τον περιορισμό της δημόσιας χρήσης του συμβόλου του Ήλιου της Βεργίνας», γράφει Ο Μητροπολίτης της περιοχής Βαρδαρίου των Σκοπίων, Αγαθάγγελος (Αγκατανγκέλ).

Ο Μητροπολίτης αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί μέσω επιστολής που εστάλη στον πρόεδρο του κόμματος των Φιλελευθέρων και δημοσιεύεται στην εφημερίδα των Σκοπίων Dnevnik.

Ο σκοπιανός Μητροπολίτης ο οποίος θεωρεί ότι κατάγεται από τους αρχαίους Μακεδόνες θα αναφέρει ένα μύθο του Αισώπου για την ισχύ εν τη ενώσει και θα τονίσει:

«Το ότι είμαστε από τους αρχαίους Μακεδόνες το αισθανόμαστε στο δέρμα μας».

Θα επισημάνει ότι «φέτος έχουν την 100η επέτειο των γενεθλίων του κακού, δηλαδή, της Συνθήκης του Βουκουρεστίου του 1913, στην πράξη βλέπουμε τους καρπούς των κληρονόμων των «ειρηνοποιών» του Βουκουρεστίου που αποτελεί ντροπή και τερατούργημα της γενοκτονίας ενός λαού».

Αναφερόμενος στην πρόταση του προέδρου των Φιλελευθέρων, θα σημειώσει ότι «τέτοιες ιδέες προτάσσονται από άτομα διεφθαρμένα στα οποία δεν υπάρχει τίποτε ιερό. Καταλαβαίνω όμως ότι τέτοιες προτάσεις γίνονται για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στις παραισθήσεις του Αδαμάντιου Βασιλάκη και του Κάρολου Παπούλια».

Θα κλείσει την επιστολή του: «Δράττομαι της ευκαιρίας να προβάλλω δημοσίως τους πολιτικούς μας ηγέτες , τον πρόεδρο και τον πρωθυπουργό για την ανυποχώρητη στάση τους στο αρχαίο όνομά μας. Ο καθένας , ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις του, πρέπει να υποστηρίζει τη «μακεδονική» αλήθεια σε αυτήν τη δύσκολη ιστορική περίοδο της ύπαρξής μας».