ΕΘΝΙΚΑ

«Λυπημένο τζαμί» η Αγία Σοφία για τον Τούρκο αντιπρόεδρο

«Λυπημένο τζαμί» η Αγία Σοφία για τον Τούρκο αντιπρόεδρο

Την έντονη ενόχληση της Ορθόδοξης ιεραρχίας στο Φανάρι, στην Αθήνα, στην Αλεξάνδρεια αλλά και στη Μόσχα προκαλεί η προκλητική δήλωση που έκανε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης κ. Μπουλέντ Αρίντς, δήθεν για την επαναλειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ιεράρχες του Πατριαρχείου Μόσχας και πασών των Ρωσιών θα επιχειρήσουν να μεταφέρουν την έντονη δυσφορία του πατριάρχου Κυρίλλου προς τον Τούρκο πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν για το περιεχόμενο της δηλώσεως που έκανε ο κ. Αρίντς.

Οι χειρισμοί, ωστόσο, πρέπει να είναι προσεκτικοί αφού το ρωσικό πατριαρχείο δεν θέλει σε καμμία περίπτωση να διαταράξει τις σχέσεις της Μόσχας με το Φανάρι αλλά και τις λεπτές ισορροπίες που επιτρέπουν στο εγκλωβισμένο Οικουμενικό Πατριαρχείο να λειτουργεί σε μια χώρα που τείνει να υιοθετήσει το μουσουλμανικό θεοκρατισμό.

Οι δηλώσεις

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε ότι το «λυπημένο τζαμί της Αγίας Σοφίας» ελπίζει ότι «θα δει να χαμογελά ξανά» και εξέφρασε την ελπίδα του, να γίνει ξανά η Αγία Σοφία μουσουλμανικός χώρος λατρείας.

agia sofia

Πριν από λίγες μόνον ημέρες είχαν εκφραστεί αντίστοιχες αιτιάσεις από πολιτικό κόμμα της Τουρκίας.

Ο κ. Αρίντς χαρακτήρισε τζαμί την Αγία Σοφία και εκφράστηκε σαφώς υπέρ της «αποκατάστασής» του, στη διάρκεια συνομιλίας που είχε με δημοσιογράφους στο περιθώριο εγκαινείων μουσείου.

Το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση Ερντογάν έχει μετατρέψει σε τζαμιά άλλους δύο βυζαντινούς ναούς που χρησιμοποιούνταν ως μουσεία, στη Νίκαια και στην Τραπεζούντα.

Στη «γραμμή» του Χαλάτσογλου

Στις 8 Νοεμβρίου ο αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Εθνικιστικού Κόμματος της Τουρκίας (BBP) είχε καταθέσει στην τουρκική Εθνοσυνέλευση πρόταση νόμου για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.

xalatsoglou

Στην πρότασή του, ο Γιουσούφ Χαλάτσογλου υποστήριζε ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου το 1934 που μετέτρεπε την Αγία Σοφία σε μουσείο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ στην εφημερίδα της κυβερνήσεως της Τουρκίας και άρα δεν υπάρχει εμπόδιο να λειτουργεί ως τέμενος.

«Πινόκιο» ο Μπαγίς για την ελληνική μειονότητα

Την ώρα που το τουρκικό κράτος κρατά κλειστή την Θεολογική Σχολή της Χάλκης, κατακρατεί πολλά από τα κτήρια της ελληνικής μειονότητας, διατηρεί ακόμα πολλές από τις συνέπειες των διωγμών, ξεριζωμών και εγκλημάτων σε βάρος των Ρωμιών της Κωνσταντινούπολης (και άλλων μειονοτήτων στην Τουρκία) ο υπουργός Επικρατείας κ. Εγκεμέν Μπαγίς, δηλώνει υποκριτικά ότι η Τουρκία είναι πολύ πιο δημοκρατική απ' ό,τι στο παρελθόν στον τομέα αυτό!

bagis

Με το γνωστό αλαζονικό και υπερφίαλο ύφος του ο Τούρκος ...Πινόκιο είπε αυτές τις εξυπνάδες στη συνάντηση με τον πρόεδρο του αμερικανικού Think Tank "Freedom House" κ. Ντέηβιντ Κράμερ.

Είχε το θράσος μάλιστα να παραθέσει παραδείγματα από τις ...ελευθερίες που έχουν δοθεί στις εθνοτικές μειονότητες στην Τουρκία και δήλωσε: «Έπειτα από 112 χρόνια οι Αρμένιοι της Τουρκίας μπορούν να χρησιμοποιούν την ιστορική εκκλησία Ακνταμάρ για θρησκευτικούς σκοπούς. Η ελληνορθόδοξη κοινότητα μπόρεσε και χρησιμοποίησε το μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά για πρώτη φορά έπειτα από 88 χρόνια. Οι Ρομά απολαμβάνουν τα σπίτια που του έχτισε η τουρκική κυβέρνηση»...

Είπε με το υπερφίαλο - και προσποιητό - ύφος στον Αμερικανό αξιωματούχο ότι το Μοναστήρι της Παναγίας της Σουμελά άνοιξε, αλλά δεν είπε ποιός και γιατί το έκλεισε το 1922-1923! Δεν είπε ότι οι Tούρκοι κατέστρεψαν τότε ολοσχερώς το μοναστήρι, όπως και όλο τον ελληνικό Πόντο!
Δεν είπε ότι τοτε αφού πρώτα λήστεψαν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν μέσα στη Μονή, μετά έβαλαν φωτιά, για να σβήσουν τα ίχνη των εγκλημάτων τους ή για να ικανοποιήσουν το μίσος τους εναντίον των Eλλήνων.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

ΥΠ.ΕΞ. για Αγιά Σοφιά: Οι Τούρκοι προσβάλλουν εκατομμύρια Χριστιανών

Η απάντηση των Κωνσταντινουπολιτών στον Τούρκο αντιπρόεδρο (vid)

«Στα όπλα» για την δήλωση Αρντίς: Θέλουμε την Αγιά Σοφιά, τζαμί!

ΝΤΡΟΠΗ: Οι «Γκρίζοι Λύκοι» κάνουν Τζαμί την Αγία Σοφία

Τούρκος βουλευτής:«Παράνομη»η απόφαση να είναι μουσείο η Αγ.Σοφία

Να λειτουργήσει η Αγία Σοφία ως τζαμί ζητά Τούρκος πρωθιερέας