ΕΘΝΙΚΑ

Ο Ερντογάν συζήτησε και το Κυπριακό με το ΓΓ του ΟΗΕ στην Πετρούπολη

Ο Ερντογάν συζήτησε και το Κυπριακό με το ΓΓ του ΟΗΕ στην Πετρούπολη

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνόδου των G20 στην Αγία Πετρούπολη συναντήθηκε με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι – Μουν και συζήτησαν το Κυπριακό .«Υπέβαλα την πρότασή μου για λύση. Υπενθύμισα ότι έχουν επιμηκυνθεί οι εργασίες προς αυτή την κατεύθυνση (προς τη λύση) και πρέπει να εργαστούμε μέχρι να βρεθεί η λύση» είπε ο Ερντογάν, σύμφωνα με την τ/κ εφημερίδα "Χαβαντίς".

Ο κ. Ερντογάν ανέφερε στον ΓΓ ότι οι διεργασίες ξεκίνησαν με τον Κόφι Ανάν και στη συνέχεια ανέλαβε ο ίδιος ο κ. Μπαν, αλλά δεν μπόρεσε να βρεθεί καμία λύση. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε, ανέφερε στον ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι ηγέτες της «βόρειας» Κύπρου και της «νότιας» Κύπρου μπορούν να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να προσπαθήσουν να συζητήσουν το πρόβλημα. Οι εγγυήτριες δυνάμεις, είπε, μπορούν να πάρουν μέρος σε αυτές τις διεργασίες. «Ως Τουρκία, Ελλάδα και Βρετανία να πάρουμε μέρος σε αυτές τις διεργασίες και να τελειώσουμε λύνοντας αυτό το πρόβλημα που τραβά εδώ και καιρό».

Ανέφερε ότι ενώ στην ΕΕ μιλούν για ένα ενωμένο νησί όταν αναφέρονται στην Κύπρο, ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής την χωρίζει ακόμη στα δύο. «Γι αυτό φαίνεται ότι εξαπατούν οι ίδιοι τους εαυτούς τους».

Εξάλλου, όπως επίσης μεταδίδεται από τ/κ ΜΜΕ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιταρ Τας ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση για μια απροσποίητη συμπεριφορά ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική λύση στο Κυπριακό, λέγοντας πως πρέπει οι δύο πλευρές, η «βόρεια» και η «νότια» - όπως είπε – Κύπρος, να παρακαθίσουν στο τραπέζι. «Στο τέλος να βγει μια μόνο Κύπρος. Γιατί η ΕΕ όταν μιλά για Κύπρο δεν αναφέρεται σε ένα νησί. Εάν ήταν έτσι, η πράσινη γραμμή ακόμη χωρίζει το νησί στα δυο», κατέληξε.