ΕΘΝΙΚΑ

Τακτική Ντενκτάς από Έρογλου για το Κυπριακό

Τακτική Ντενκτάς από Έρογλου για το Κυπριακό

Στην ακραία θέση για δύο κυρίαρχα κρατίδια, επέμενε ο Ντερβίς Έρογλου, κατά τη χθεσινή άτυπη συνάντηση με τον πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οπως δήλωσε το πρωί στο ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς, Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος ήταν παρόν στη συνάντηση, η Τ/κ πλευρά εμμένει όπως τα δύο κρατίδια διατηρούν την κυριαρχία και τους υπηκόους τους, και ότι θα εκχωρήσουν κάποιες μικρές αρμοδιότητες στην κεντρική εξουσία.

Είπε επίσης ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να πεισθεί ο κ. Ερογλου να μετακινηθεί στοιχειωδώς από την ακραία αυτή θέση αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε τα πράγματα με προοπτική μέλλοντος, τονίζοντας ότι πρέπει να συζητούνται οι όροι για επανένωση της Κύπρου και όχι οι όροι μελλοντικού διαζυγίου.

Στη χθεσινή συνάντηση, πρόσθεσε ο ελληνοκύπριος διαπραγματευτής, φάνηκε ξεκάθαρα η απόσταση που μας χωρίζει.

Εμείς, είπε, εμμένουμε στο ξεκαθάρισμα της βάσης και της μεθοδολογίας των συνομιλιών, ενώ η τουρκική πλευρά λέει να αρχίσουν οι συνομιλίες και να δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια.

Αυτό το παιγνίδι, πρόσθεσε, το βλέπουμε για πολλά χρόνια, γι αυτό και επιμένουμε ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα τώρα. Αν όχι δεν υπάρχει λόγος να μπούμε σε μια στείρα διαπραγμάτευση.

Επιβεβαίωσε ότι στο τέλος της συνάντησης ο Ντερβίς Ερογλου έδωσε δύο προσχέδια. Το ένα περιέχει την ακραία τοποθέτηση για δύο κυρίαρχα κράτη και το άλλο αναφέρεται σε έναρξη συνομιλιών χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι θα ενημερώσει σήμερα τα κόμματα για τα αποτελέσματα της συνάντησης.