ΕΘΝΙΚΑ

«Οι Τούρκοι στην Θράκη στερούνται το δικαίωμα να μιλούν τουρκικά»

«Οι Τούρκοι στην Θράκη στερούνται το δικαίωμα να μιλούν τουρκικά»

«Οι Τούρκοι που κατάγονται από τη Δυτική Θράκη λένε ότι δεν μπορούν να μιλήσουν τουρκικά» αναφέρει δημοσίευμα του Dunya Bulteni..

«Για τον εορτασμό των 90 ετών από τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Μουσουλμάνοι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης στην Ελλάδα, πραγματοποίησαν ένα διήμερο συνέδριο με την ονομασία «πρόγραμμα εκπαίδευσης Μουσουλμανοπαίδων», στις 22 και 23 Νοεμβρίου στην κυρίως τουρκική (!) πόλη της Κομοτηνής» τονίζει και συνεχίζει:

«Ωστόσο, στο συνέδριο αυτό κατά την πρώτη ημέρα, απαγορεύθηκε σε προσκεκλημένο ομιλητή (από την Τουρκία) να μιλήσει ενώπιον του κοινού στην τουρκική μητρική του γλώσσα. Αυτό είναι το τρίτο παρόμοιο περιστατικό αυτόν τον μήνα, μετά από έναν προπονητή και ποδοσφαιριστές στην Ξάνθη, μια άλλη πόλη με μεγάλο τουρκικό πληθυσμό, όπου απαγορεύτηκε να μιλούν τουρκικά μεταξύ τους και με τις οικογένειές τους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού».

Το δημοσίευμα γίνεται ακόμα πιο προκλητικό αφού συνεχίζει τονίζοντας πως στους Τούρκου επίσης, απαγορεύεται να μιλούν τουρκικά στο Κρατικό Νοσοκομείο της Κομοτηνής.

«Περίπου 150 χιλιάδες Τούρκοι εντόπιοι της δυτικής Θράκης παρέμειναν κατά την ανταλλαγή του πληθυσμού που έλαβε χώρα μετά τη Συνθήκη της Λωζάνης το 1923, καθώς ανταλλάχθηκαν οι Τούρκοι στην Ελλάδα με τους Έλληνες στην Τουρκία. Όπως και άλλοι με τουρκική ιθαγένεια στην νοτιο ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως η Βουλγαρία και η Ρουμανία, διεκδίκησαν και κέρδισαν την επίσημη αναγνώριση της τουρκικής γλώσσας στην Ευρώπη, καταλήγει το τούρκικο δημοσίευμα του Dunya Bulteni.