ΕΘΝΙΚΑ

Μπιλιράκης: Ψήφισμα των ΗΠΑ για να ανοίξει η Σχολή Χάλκης

Μπιλιράκης: Ψήφισμα των ΗΠΑ για να ανοίξει η Σχολή Χάλκης

Οι Ηνωμένες πολιτείες κάλεσαν την Τουρκία να ξανανοίξει τη Θεολογική Σχολή που έκλεισε το 1971.

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, συνήλθε για θέματα της Ευρασίας και τις αναδυόμενες απειλές.

Η υποεπιτροπή με αρμοδιότητα την γενικότερη βαλκανική περιοχή, κάλεσε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να δώσει εντολή για ανανέωση των εργασιών της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

Το ψήφισμα στάλθηκε στις 19 Νοεμβρίου από την επιτροπή.

Η Θεολογική Σχολή της Χάλκης έκλεισε στον απόηχο του στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία το 1971.

«Το κλείσιμο της Σχολής, ανησυχεί τα μέλη του Κογκρέσου και των αρμοδίων διοικήσεων», δήλωσε ο βουλευτής Gus Bilirakis ( ο Ελληνο- αμερικανός Κωνσταντίνος Μπιλιράκης)

Το ψήφισμα αναφέρει: «Καλούμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να διευκολύνει την επανάληψη της λειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, χωρίς όρους ή περαιτέρω καθυστερήσεις».

Το Πατριαρχείο αποτελεί μέρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας επί 17 αιώνες. Η Θεολογική Σχολή η οποία εκπαιδεύει κληρικούς για τα 300 εκατομμύρια των πιστών της Ορθόδοξης Κοινότητας, ιδρύθηκε, λίγο έξω από την Κωνσταντινούπολη το 1844.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που η Βουλή ψήφισε ένα τέτοιο ψήφισμα. Αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ερντογάν έχει την πρόθεση να ξανανοίξει τη Σχολή.

«Το ψήφισμα αυτό, απλώς ενθαρρύνει την κυβέρνηση να λάβει την τελική απόφαση», είπε ο Bilirakis, βουλευτής των Δημοκρατικών από τη Φλώριντα, σύμφωνα με την World Tribune.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Να ανοίξει το Φετιχιέ τζαμί για να ανοίξει η Σχολή στη Χάλκη»