ΕΘΝΙΚΑ

Τουρκική πρόκληση: Με φρεγάτες ανοιχτά της Αμμοχώστου το BARBAROS

Τουρκική πρόκληση: Με φρεγάτες ανοιχτά της Αμμοχώστου το BARBAROS

Ανοιχτά της Αμμοχώστου, στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), όπως όλα δείχνουν, βρίσκεται το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά», («Barbaros Hayrettin Pasa» ), συνοδεία μιας, τουλάχιστον, φρεγάτας!

Η κίνηση της Άγκυρας, όπως είχε γράψει η NEWSBOMB, είχε προαναγγελθεί και αναμένεται να θερμάνει τα νερά στην Αν. Μεσόγειο. Η τουρκική εφημερίδα Takvim, με τίτλο «Το Μπαρμπαρός ανοίχτηκε στην Κύπρο», είχε γράψει προχθές, ότι το πλοίο αναμένεται να κατεβεί και στη «νότια Κύπρο», για την οποία -όπως υποστηρίζει- υπάρχει ''διαφωνία'', καθώς η Τουρκία δεν αφήνει τα δήθεν κυριαρχικά δικαιώματα που υποστηρίζει ότι έχει στην περιοχή.

Ποιο είναι το σκάφος «κατάσκοπος»;

Να θυμίσουμε ότι το σκάφος, προερχόμενο από την Μαύρη Θάλασσα, ήταν επί 3 εβδομάδες για εργασίες ερευνών στην τουρκική περιοχή Μερσίνας, Αλεξανδρέττας και Αττάλειας και η μετακίνησή του είχε προαναγγελθεί από τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας κ. Τανέρ Γιλντίζ: «Το πλοίο θα κάνει σεισμικές εργασίες και νότια της Κύπρου», είχε πει. Η κίνηση του σκάφους παρακολουθείται από πολλούς ''παίκτες'' στην περιοχή και πέραν της Κύπρου και της Ελλάδας, όπως είναι οι ΗΠΑ , η Ρωσία, το Ισραήλ, η Αίγυπτος κ.ά. αλλά και μεγάλες εταιρίες πετρελαίων.

Το πλοίο «Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά» ανήκει στον τουρκικό φορέα ερευνών ΤΡΑΟ και αγοράστηκε πρόσφατα, μεταχειρισμένο από Νορβηγική εταιρεία. Έχει μήκος 85 μέτρα, διαθέτει ελικοδρόμιο για προσνήωση / απονήωση ελικοπτέρου, μπορεί να πραγματοποιεί έρευνες μέχρι βάθους 6 χιλιομέτρων με τρισδιάστατη μορφή ενώ διαθέτει γενικά προηγμένες συσκευές.

Πηγή: Εφημερίδα NEWSBOMB

Διαβάστε επίσης:

Άγριο ξύλο στη Σούδα