ΕΘΝΙΚΑ

Ξαναπετούν τα παροπλισμένα Orion!

Ξαναπετούν τα παροπλισμένα Orion!

Στο «παρά ένα» δευτερόλεπτο της λύσης είναι η υπόθεση με την έλλειψη Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας και τελικά επιλέγεται η αναβάθμιση των υπαρχόντων στο Πολεμικό Ναυτικό αεροσκαφών, αμερικανικών Ρ-3Β Orion, που βρίσκονται παροπλισμένα στην Ελευσίνα από το 2009.

Η λύση που επιλέγεται -αν τα βρούμε στην τελική τιμή του «πακέτου» με έκπτωση που αναμένουμε- αποτελεί εν μέρει «υποχώρηση» των Αμερικανών που δέχθηκαν όλες οι εργασίες εκσυγχρονισμού να γίνουν στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) και όχι στις ΗΠΑ. Ελληνική θα είναι και η ηλεκτρονική αναβάθμιση του λογισμικού.

Η αρχή θα γίνει με ελέγχους για παράταση του ορίου ζωής πτήσεων των Ρ-3Β Orion κατά 1.500 ώρες και θα ακολουθήσει αφαίρεση των καταπονημένων πτερυγίων και τοποθέτηση νέων από την ΕΑΒ στην Τανάγρα, σε συνδυασμό και με παροχή εργασιών από Έλληνες για τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές αναβαθμίσεις.

Οι άλλες λύσεις που εξετάζονταν για την κάλυψη των αναγκών σε αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας μπαίνουν πλέον στο «ράφι». Αυτές ήταν αρχικά η απόκτηση νέου αεροσκάφους, η παραχώρηση μεταχειρισμένων Ρ-3 C από τις ΗΠΑ και ο εκσυγχρονισμός τους, η απόκτηση ή ενοικίαση γαλλικών Ατλαντίκ 2, η απόκτηση σουηδικών κλπ. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούνταν ως λύση ανάγκης C-130 με κάποιες πρόσθετες συσκευές.

πηγή: εφημερίδα NEWSBOMB