ΕΘΝΙΚΑ

Αλβανία: Οι Αλβανοτσάμηδες ζητούν επίλυση του «θέματος της Τσαμουριάς»

Αλβανία: Οι Αλβανοτσάμηδες ζητούν επίλυση του «θέματος της Τσαμουριάς»

Με την ευκαιρία της παγκόσμιας ημέρας των δικαιωμάτων του ανθρώπου ο σύλλογος «Τσαμουριά’ – Çamëria», που είναι της νεολαίας του κόμματος των αλβανοτσάμηδων «Κόμμα της Δικαιοσύνης, Ενσωμάτωσης και Ενότητας»- PDIU, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία παροτρύνει την αλβανική πολιτεία να προβεί στα απαραίτητα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που κληρονομήθηκαν από το παρελθόν, όπως είναι το ανεπίλυτο θέμα των Αλβανών από την Τσαμουριά (πριν από 70 περίπου χρόνια).

«Την 10η Δεκεμβρίου αισθανόμαστε υπερήφανοι για τα βήματα που έχουν γίνει προς την σωστή κατεύθυνση, ιδίως όσον αφορά την επίλυση του ζητήματος των Τσάμ(-ηδων). Υπό την έννοια αυτή, θέλουμε να σας υπενθυμίσουμε ότι στις 10 Δεκεμβρίου πριν από τέσσερα χρόνια, είχαμε αποστείλει υπόμνημα σε διεθνείς οργανισμούς για την επίλυση του ζητήματος των Τσάμ, τόσο σε χώρες της Ευρώπης, όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για τη διεθνοποίηση του ζητήματος των τσάμ. Πριν από ένα ακριβώς χρόνο, στις 10 Δεκεμβρίου, κατατέθηκε στη Βουλή, το ψήφισμα για την επίλυση του ζητήματος των τσάμ, που επέστρεφε μετά από το άσχημο αποτέλεσμα που ελήφθη πριν από μια δεκαετία, με την κατάθεση παρόμοιου ψηφίσματος.

Αυτό ήταν και το βασικό βήμα με το οποίο εισήχθη το ζήτημα των τσάμηδων στην αλβανική διπλωματική ατζέντα, όπως διαβάζουμε στο Βαλκανικό Περισκόπιο..