ΕΘΝΙΚΑ

Υπ.Εξ. Αυστρίας: Ελπίζω πως η Ελλάδα θα πάψει να μπλοκάρει την ΠΓΔΜ

Υπ.Εξ. Αυστρίας: Ελπίζω πως η Ελλάδα θα πάψει να μπλοκάρει την ΠΓΔΜ

Σε τερματισμό του ελληνικού μπλοκαρίσματος στη διένεξη για την ονομασία της ΠΓΔΜ, ενόψει της προεδρίας της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το εξάμηνο, καθώς η Αθήνα «προφανώς ενδιαφέρεται να έχει επιτυχίες στη διάρκεια της προεδρίας της», ελπίζει ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς -του συγκυβερνώντος, με τους Σοσιαλδημοκράτες, συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος- όπως δήλωσε ο ίδιος, μετά τις συνομιλίες που είχε, σήμερα, στις Βρυξέλλες, με τον επίτροπο Διεύρυνσης Στέφαν Φιούλε.

Πρόσθεσε δε, πως με τον επίτροπο της ΕΕ συμφώνησαν, σχετικά γρήγορα, ότι το θέμα της ονομασίας δεν θα πρέπει να αποτελεί ζήτημα που παρεμποδίζει την προοπτική ένταξης της ΠΓΔΜ. «Ελπίζω πως στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας μπορεί να συμβεί κάτι, διότι σκέπτομαι ότι η Ελλάδα, σίγουρα, ενδιαφέρεται να έχει και επιτυχίες κατά τη δική της προεδρία», τόνισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας, πως «αποτελεί κοινό μυστικό ότι η εικόνα της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανόν να μην είναι παντού η καλύτερη».

Όπως ανέφερε ο μόλις 27 χρονών νέος υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας -ο νεότερος υπουργός Εξωτερικών στην ΕΕ- ο Στέφαν Φιούλε ζήτησε την υποστήριξή του, καθώς ο επίτροπος της ΕΕ θεωρεί την Αυστρία ισχυρό εταίρο στο θέμα της διεύρυνσης της Ένωσης στα Δυτικά Βαλκάνια. Σύμφωνα με τον κ. Κουρτς, στην Αυστρία δεν υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός για την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, ωστόσο ο ίδιος θεωρεί σωστή την ολοκλήρωσή τους στην ΕΕ, καθώς η Αυστρία ως γειτονική χώρα επηρεάζεται έντονα από τις εξελίξεις στις χώρες της περιοχής αυτής.

skopje

Για την Αυστρία είναι εξαιρετικά σημαντικό να υπάρχει σταθερότητα στην περιοχή αυτή, επεσήμανε ο Αυστριακός υπουργός, αναφέροντας ως παράδειγμα την εγκληματικότητα. Ωστόσο, δεν θέλησε να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, περιοριζόμενος να σημειώσει ότι και αυτές, όπως και οι άλλες μέχρι τώρα υποψήφιες προς ένταξη χώρες, θα πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και πως δεν πρόκειται να υπάρξει ούτε για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων καμία εξαίρεση.

Υπενθυμίζεται πως ο νέος Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών είχε επιλέξει την Κροατία για την πρώτη επίσκεψή του στο εξωτερικό, μόλις τρεις ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, στις 17 Δεκεμβρίου, θέλοντας να στείλει ένα μήνυμα στα Δυτικά Βαλκάνια. Η επίσκεψή του στο νεότερο αυτό μέλος της ΕΕ συνέπεσε με την ανακοίνωση από τις Βρυξέλλες της επίσημης έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Σερβία, για τις 21 Ιανουαρίου.

8925ff97-81ee-4d64-9c03-c43b04bf0724

Αξίζει να σημειωθεί πως μόλις τον περασμένο Οκτώβριο ο προκάτοχος του Σεμπάστιαν Κουρτς στο υπουργείο Εξωτερικών, ο σημερινός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ (αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος), είχε «προειδοποιήσει» πως μια επ' αόριστον αναβολή της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ΠΓΔΜ «εγκυμονεί κίνδυνο παράλυσης της μεταρρυθμιστικής της πορείας και μπορεί να έχει συνέπειες για τη σταθερότητα στην περιοχή, κάτι που δεν συμφέρει τους γείτονές της -μέλη της ΕΕ».

Ο τότε επικεφαλής της αυστριακής Διπλωματίας είχε αναφέρει ότι «η Αυστρία θα συνεχίσει να εργάζεται για την το ταχύτερο δυνατό έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη «Μακεδονία», όπως προτείνεται ήδη για πέμπτη φορά στην έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», προσθέτοντας πως «θα πρέπει να ανταμειφθεί η υλοποίηση (σ.σ. από την ΠΓΔΜ) των μεταρρυθμίσεων που έχουν ζητηθεί από την ΕΕ, η οποία από την πλευρά της σε ανταπόδοση θα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της».

Διαβάστε επίσης:

ΥΠΕΞ Σκοπίων: Στην Αθήνα δεν υπάρχει πολιτική βούληση

Ρoή Ειδήσεων