Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα

Δ. Αβραμόπουλος: Η Ελλάδα αποτελεί σταθεροποιητικό παράγοντα

Σε δηλώσεις προχώρησε ο ΥΕΘΑ κ. Αβραμόπουλος . Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος βρέθηκε στην έναρξη της 2ης ημέρας της συνόδου ΥΠΑΜ ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Χαρακτηριστικά δήλωσε:

«Οι νέες στρατηγικές προκλήσεις είναι εύλογο να βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του ΝΑΤΟ και να αναζητούμε όλοι νέες μορφές συνεργασίας, νέες πολιτικές και νέες λύσεις για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας.

Η Ελλάδα συμμετέχει και παρεμβαίνει στις διαδικασίες αυτές με συγκεκριμένες προτάσεις και θέσεις, που σε τελευταία ανάλυση, αποβλέπουν στην ενίσχυση της Συμμαχίας, αλλά και το ρόλο της χώρας μας ως σταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή μας. Πέρα και πάνω από την κρίση, η Ελλάδα παραμένει ο πιο σταθερός, ο πιο ισχυρός και σταθεροποιητικός παράγοντας σε μια περιοχή, το τόξο της αστάθειας ξεκινά -όπως βλέπετε- από την Ουκρανία για να τελειώσει στην Τυνησία.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών θίξαμε θέματα όπως οι προκλήσεις ασφαλείας στο θαλάσσιο χώρο με τη συνδρομή της χώρας μας στη Ναυτική Δύναμη Ταχείας Ανάπτυξης. Να θυμίσω ότι είναι ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Προεδρίας, προεδρία που έχει αυτόν τον καιρό η Ελλάδα, η θαλάσσια ασφάλεια. Αυτά είναι θέματα που τέθηκαν και από την Έλληνα πρωθυπουργό στην πρόσφατη συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ στην Αθήνα.

Συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στο Αφγανιστάν εν όψει της αποχώρησης της Πολυεθνικής Δύναμης.

Σε ό,τι αφορά στην Ουκρανία, δόθηκε έμφαση στη δημοκρατική νομιμότητα, στο σεβασμό των δημοκρατικών αξιών και στο κράτος Δικαίου. Υποστηρίζουμε μια κυρίαρχη, ανεξάρτητη και δημοκρατική Ουκρανία, προϋπόθεση για την Ευρωατλαντική ασφάλεια.»