ΕΘΝΙΚΑ

Φανάρι:Σύναξη των Προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών

Φανάρι:Σύναξη των Προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών

Ξεκίνησε στο Φανάρι η Σύναξη των Προκαθήμενων των Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών, υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

Βασικό θέμα της Σύναξης θα είναι η λήψη απόφασης για τη σύγκληση της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας, η οποία προετοιμάζεται εδώ και δεκαετίες.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εργάζεται εντατικά για να καταστεί δυνατή η σύγκλησή της τον επόμενο χρόνο, δήλωσαν πηγές στο Φανάρι, σημειώνοντας ότι η Μεγάλη Σύνοδος «θα αποτελέσει γεγονός αληθώς πολυσήμαντον και ιστορικόν, το οποίον θα καταδείξει απτώς την ενότητα του παναρμονίου θεσμού της ενιαίας Ορθοδοξίας».

Στην εναρκτήρια εισήγησή του, ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι η Σύναξη «έρχεται εις μίαν ιστορικήν συγκυρίαν, κατά την οποίαν η εκκλησία υφίσταται ισχυρούς κλυδωνισμούς και κρίνεται η δυνατότης αυτής να ασκήσει την σωτήριον αποστολήν της. Τίποτε δεν είναι πλέον δεδομένον, ως ήτο έως άλλας εποχάς, όλα ημπορούν να αλλάξουν από την μίαν στιγμήν εις την άλλην» και περιέγραψε τις προκλήσεις της εποχής με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ορθοδοξία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπογράμμισε τη σημασία της Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας και ευχήθηκε η παρούσα Σύναξη να καθορίσει όλες τις λεπτομέρειες για να ορισθεί η μέρα της σύγκλησής της.

Οι διώξεις των Χριστιανών στη Μέση Ανατολή, οι εξελίξεις στην Ουκρανία και η εγκατάλειψη των χριστιανικών αρχών από τη σύγχρονη κοινωνία των ευρωπαϊκών χωρών είναι μεταξύ των θεμάτων που άρχισαν επίσης να εξετάζονται σε προκαταρκτικές πολύωρες συνεδρίες υπό την προεδρία του Μητροπολίτη Περγάμου, Ιωάννη, και με τη συμμετοχή ενός ιεράρχη από κάθε Εκκλησία.

Επίσης, εξετάζονται ζητήματα βιοηθικής, όπως αυτό της παρένθετης μητρότητας και της μεταμόσχευσης οργάνων.
Αργά χθες το απόγευμα έφθασε στο Φανάρι ο Πατριάρχης Μόσχας, Κύριλλος, ο οποίος είχε ημίωρη συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.

Στη Σύναξη συμμετέχουν συνολικά, εκτός από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, δεκατρείς κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες. Η μόνη απούσα είναι η Εκκλησία Τσεχίας, λόγω του προβλήματος σχετικά με την αναγνώριση του νέου Προκαθήμενού της. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Πατριαρχείου Αντιοχείας είναι ο Μητροπολίτης Βόστρων, Σάββας, διότι ο Πατριάρχης, λόγω προβλήματος υγείας δεν κατάφερε να ταξιδέψει στην Κωνσταντινούπολη.