ΕΘΝΙΚΑ

Έγινε το πρώτο βήμα για την Ένωση των Παλαιοημερολογιτών

Έγινε το πρώτο βήμα για την Ένωση των Παλαιοημερολογιτών

Ενενήντα χρόνια μετά τον διαχωρισμό των Ελλήνων Ορθοδόξων σε Νεοημερολογίτες και Παλαιοημερολογίτες και τον κατακερματισμό που ακολούθησε στις τάξεις των Παλαιοημερολογιτών, δυο από τις κύριες τάσεις στον συγκεκριμένο χώρο, ενώθηκαν.

Τα μέλη της εκκλησιαστικής κοινότητας των «Ενισταμένων» η οποία είχε ιδρυθεί από τον μητροπολίτη Φυλής και Ωρωπού Κυπριανό επέστρεψαν στις τάξεις της «Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος» υπό τον Αρχιεπίσκοπο κ. Καλλίνικο, απ’ όπου προέρχονταν, κλείνοντας έτσι μια από τις σοβαρότερες «πληγές» στον χώρο των Παλαιοημερολογιτών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων των Παλαιοημερολογιτών, παρά το γεγονός πως υπάρχουν αρκετές παρατάξεις οι οποίες αυτοπροσδιορίζονται ως «Σύνοδοι», το 90% και πλέον των πιστών, ο Κλήρος καθώς και οι ναοί και τα μοναστήρια, ανήκουν στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Ελλάδος επικεφαλής της οποίας είναι ο Αρχιεπίσκοπος κ. Καλλίνικος που το 2010 διαδέχθηκε τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Κιούση.

Η ένωση των δυο πλευρών θα επισφραγιστεί την ερχόμενη Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως με συνοδικό συλλείτουργο στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Παιανίας.

Πρόκειται για μια κίνηση ιστορικού συμβολισμού για τους Παλαιοημερολογίτες αφού εκεί είχαν τελεσθεί οι χειροτονίες του 1962 (Γεροντίου Α΄, Αυξεντίου, Ακακίου κ.α.).

πηγη Hellas-Orthodoxy

Διαβάστε επίσης

Τμήμα του Τιμίου Ξύλου στα Γιαννιτσά