ΕΘΝΙΚΑ

Νταβούτογλου στη Sabah: Η Κριμαία δεν είναι Κύπρος

Νταβούτογλου στη Sabah: Η Κριμαία δεν είναι Κύπρος

«Η Κριμαία δεν είναι Κύπρος» απάντησε προκλητικά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου για «πιθανόν ομοιότητες Κύπρου-Κριμαίας».

Σε συνέντευξή του στην Τουρκική Sabah, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως « δεν υπάρχει καμία ομοιότητα με την περίπτωση της Κριμαίας, όπου οι Ρώσοι «βίαια» άλλαξαν τα σύνορα της Ουκρανίας».

Όπως ανέφερε η «περίπτωση της Κύπρου, είναι σαν του Χατάϊ, την περιοχή της Συρίας στην Αντιόχεια, που η Τουρκία κατέλαβε το 1939, γεγονός που μέχρι σήμερα η Συρία δεν το έχει αναγνωρίσει και θεώρει την περιοχή, που κατοικείται κυρίως από Άραβες χριστιανούς, σαν διεκδικούμενη από την Συρία». Αναφερόμενος στην Κύπρο υποστήριξε ότι η Τουρκία «υποχρεώθηκε να εισβάλει στρατιωτικά και να καταλάβει το βόρειο τμήμα».

Ο κ Νταβούτογλου υποστήριξε μάλιστα πως «η τουρκική πλευρά εκπροσωπεί την νομιμότητα στην Κύπρο και ότι μετά το δημοψήφισμα του 2004 για το σχέδιο Ανάν, που απέρριψε ο κυπριακός λαός, η Τουρκία αγωνίζεται μέχρι σήμερα στην εφαρμογή του».

Επεσήμανε μάλιστα πως το σχέδιο Ανάν, είναι η εγγύηση για την επίλυση του Κυπριακού.

Η Τουρκία θα βάλει πόδι στα ενεργειακά κοιτάσματα της μεγαλονήσου, καθώς αυτό είναι το επίμαχο σημείο ένεκα του οποίου η Τουρκία πιέζει συνεχώς να προχωρήσει μια παρόμοιας φύσης επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Και δυστυχώς την τουρκική άποψη ενστερνίζονται και κάποιοι που ασκούν μειοδοτική πολιτική στο Κυπριακό από την ελληνική πλευρά.

Διαβάστε επίσης

Sabah: Οι Ρώσοι δεν θα πάνε διακοπές στην Ελλάδα αλλά στη Τουρκία