ΕΘΝΙΚΑ

Κοινή διακήρυξη της Ελλάδας με την Αλβανία για την χρήση τοπωνυμίων…

Κοινή διακήρυξη της Ελλάδας με την Αλβανία για την χρήση τοπωνυμίων…

Η Ελλάδα και η Αλβανία συμφώνησαν σήμερα στις Βρυξέλλες για έναν ομοιόμορφο τρόπο έκφρασης των τοπωνυμίων της μιας χώρας στα ντοκουμέντα της άλλης, μέσω της προσφυγής στους επίσημους καταλόγους που κάθε μία έχει υποβάλλει στον ΟΗΕ και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

Ολόκληρη η κοινή διακήρυξη Ελλάδας-Αλβανίας

«Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεών μας στη Θεσσαλονίκη, στις 8 Μαΐου, στο περιθώριο της Υπουργικής Συνάντησης Ε.Ε.-Δυτικών Βαλκανίων, επικεντρωθήκαμε στο θέμα της έκφρασης των γεωγραφικών ονομασιών (τοπωνύμια) της μιας χώρας, στα επίσημα έγγραφα της άλλης. Βέβαια, είναι πλήρως κατανοητό, ότι η χρήση των εξωνυμίων, καθώς και η έως τώρα πρακτική, λάμβανε χώρα, χωρίς να θίγει την κυριαρχία ή την εδαφική ακεραιότητα της γείτονας χώρας.

Στις Βρυξέλλες, συμφωνήσαμε, ότι είναι απαραίτητο, αυτά τα τοπωνύμια να διατυπώνονται με ένα ενιαίο τρόπο, με σκοπό να αποφεύγεται η πιθανή σύγχυση που μπορεί να δημιουργηθεί από διαφόρους τρόπους μετάφρασης ή μεταγραμματισμού, μιας δεδομένης ονομασίας.

Έτσι, συμφωνήσαμε ότι η προσφυγή στους επίσημους καταλόγους που κάθε χώρα έχει καταθέσει στο σχετικό όργανο του Ο.Η.Ε. και σε άλλους διεθνούς οργανισμούς, και ιδίως, τα πρότυπα του I.C.A.O., είναι ο ασφαλέστερος και ο καταλληλότερος τρόπος, για να βρεθεί λύση, σε αυτό το θέμα, που, αν και απλό, έχει επιφέρει σοβαρά προβλήματα, διοικητικού χαρακτήρα, για μεγάλο αριθμό πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, έως την προετοιμασία των νέων εγγράφων, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών, διαμέσου των συνόρων των δύο χωρών, θα επιτρέπεται με βάση το υπάρχον “moratorium”.

Οι Υπουργοί, δεσμεύονται να λάβουν όλα τα απαραίτητα διοικητικά και νομικά μέτρα, για την εφαρμογή της προαναφερθείσας διαδικασίας, μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2015, το αργότερο».

ΠΗΓΗ thesecretrealtruth.blogspot.com

Διαβάστε επίσης

Αλβανικό Κόμμα Σκοπίων: Αλλαγή ονόματος για να αναγνωρίσουμε τον Πρόεδρο