ΕΘΝΙΚΑ

Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία συνεργασίας ΕΑΣ-ΑΤΚ (pics)

Έπεσαν οι υπογραφές για τη συμφωνία συνεργασίας ΕΑΣ-ΑΤΚ (pics)

Έπεσαν την Τετάρτη, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Αβραμόπουλου και της αναπληρωτή υπουργού Φώφης Γεννηματά, οι υπογραφές της συμφωνίας στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της αμερικανικής εταιρείας ATK

Τα προγράμματα συνεργασίας ΕΑΣ – ΑΤΚ αφορούν στην συμπαραγωγή και στην από κοινού ανάπτυξη πυρομαχικών για ελικόπτερα «Apache» 30 mm., πυρομαχικών 40L60 και στην ανάπτυξη πέντε ακόμα προγραμμάτων μελλοντικής συνεργασίας.

Το Σύμφωνο υπέγραψαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των ΕΑΣ Σωτήρης Χριστογιάννης και ο αντιπρόεδρος της ΑΤΚ Dan Olson.

Στην τελετή παραβρέθηκαν σύσσωμη η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Ειδικός Γραμματέας του ΥΠΕΘΑ Αντώνιος Οικονόμου, ο βουλευτής Επικρατείας Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα David Pearce, καθώς και στελέχη των δύο εταιρειών.

Δ. Αβραμόπουλος: "Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης για την προοπτική των ΕΑΣ"

Για μία υπογραφή που αποτελεί σημείο καμπής στο μέλλον της αμυντικής βιομηχανίας στην Ελλάδα αλλά και στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ, έκανε λόγο ο κ. Αβραμόπουλος.

« Όλοι γνωρίζετε τις έντονες διαπραγματεύσεις που διεξάγαμε για να διατηρήσουμε τα ΕΑΣ σε λειτουργία και έτσι να διαφυλάξουμε ένα μείζον σημείο αναφοράς της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας. Επιπλέον ενισχύσαμε την ασφάλεια εφοδιασμού των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων που είναι ζωτικής, μείζονος σημασίας για την αποτελεσματικότητα και την ετοιμότητά τους. Είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης για την προοπτική των ΕΑΣ και αυτή είναι μόνο η αρχή. Τα ΕΑΣ βασιζόμενα στις γνώσεις, το προσωπικό, την εμπειρία και την υποδομή τους μπορούν και πρέπει να αποκτήσουν το δικό τους μερίδιο στις διεθνείς αγορές και να συνεισφέρουν στην ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας. Συγχαίρω τα συμβαλλόμενα μέρη για την αμοιβαία ωφέλιμη συμφωνία και έχω την πεποίθηση για εποικοδομητική και αποδοτική συνέχεια» ανέφερε χαρακτηριστικά, ο υπουργός μετά την υπογραφή του Συμφώνου.

Φ. Γεννηματά: «Σήμερα επισφραγίζεται μια Στρατηγική επιλογή»

«Σήμερα επισφραγίζεται μια Στρατηγική επιλογή. Μια επιλογή που φέρνει κοντά τις αμυντικές βιομηχανίες των παραδοσιακών φίλων, εταίρων και συμμάχων, της Ελλάδας και των ΗΠΑ. Τα ΕΑΣ, μια από τις σημαντικότερες ελληνικές βιομηχανίες που πέρασε δύσκολες στιγμές στο πρόσφατο παρελθόν βγαίνει από την κρίση ισχυρά και δυναμικά δείχνοντας σοβαρότητα, ανταγωνιστικότητα και φερεγγυότητα. Ο μεγάλος της εταίρος, η ATK, αποτελεί μια εταιρία με αξιοπιστία και εγνωσμένη ισχύ στο διεθνές γίγνεσθαι. Η συγκεκριμένη στρατηγική επιλογή δείχνει την πρόθεση για ευρύτερη συνεργασία όχι μόνο των δυο εταιριών , αλλά και των δυο χωρών. Αποτελεί μια στρατηγική επιλογή που δείχνει βάθος χρόνου και βασίζεται σε κοινές αρχές και αξίες και δεν έχει καμία σχέση με καιροσκοπισμό ή ευκαιριακές, συγκυριακές συμφωνίες. Η λέξη συμφωνία αποδεικνύει ότι σήμερα δεν αναλωνόμαστε σε ευχολόγια ή κάποια δυνητική σύμπραξη», δήλωσε με τη σειρά της η αναπληρωτής υπουργός, Φώφη Γεννηματά.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΑΤΚ Dan Olson δήλωσε ευτυχής «που επανήλθαμε ισχυρότεροι και πιστεύω, με βάση ό, τι είδα σήμερα κατά την περιήγησή μου στις εγκαταστάσεις των ΕΑΣ, στις δυνατότητες που έχει η εταιρεία. Έχω περισσότερη εμπιστοσύνη σήμερα από ποτέ άλλοτε σε ό, τι μπορεί να επιτύχει αυτή η εταιρική σχέση. Προσδοκώ ότι καθώς θα συνεργαζόμαστε με τα ΕΑΣ θα μπορούμε να αναζητούμε νέο υλικό που μπορούμε να φτιάξουμε μαζί σε συνεργασία, συμπαραγωγή, κοινή ανάπτυξη» ανέφερε.