ΕΘΝΙΚΑ

Β. Πολύδωρας: «Η Μικρά Ασία ο τόπος των Aγίων του 4ου μ.Χ. αιώνα» (βίντεο)

Β. Πολύδωρας: «Η Μικρά Ασία ο τόπος των Aγίων του 4ου μ.Χ. αιώνα» (βίντεο)

«Δεν νοείται να ανεχόμεθα την προκλητικότητα της Τουρκίας -είναι απαράδεκτο, είναι ανέντιμο εθνικά- ούτε να κάνουμε ότι δεν αντιλαμβανόμεθα τι σημαίνει η δήλωση του Έρογλου χθες, ότι είναι δύο κράτη που σημαίνει ότι ξανά ο Αττίλας προκαλεί την Ελλάδα και τα Ηνωμένα Έθνη και τη διεθνή νομιμότητα» επεσήμανε ο ανεξάρτητος βουλευτής Βύρων Πολύδωρας με αφορμή την ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας.

Ο κ. Πολύδωρας ήταν ο ομιλητής σήμερα στη Βουλή για την θλιβερή αυτή επέτειο. Μάλιστα οι Βουλευτές τήρησαν και ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των Ελλήνων που έχασαν τότε άδικα την ζωή τους.
Συγκινημένος αναφέρθηκε στον πατέρα του που ήταν πολεμιστής τότε στη Μικρά Ασία.

«Έχω μια φωτογραφία του πατέρα μου με έναν συμπολεμιστή του Ρούση από το Κοπανάκι της Μεσσηνίας που λέει «Μόλις διέβημεν τον Σαγγάριο», 22 Ιουλίου 1921. Μας μιλούσε γι' αυτό. Μας μιλούσε με μια φυσική ευγένεια για τον Τούρκο που πολεμούσαν. Το έβλεπε και αναγνώριζε τις αρετές του στρατιώτη, του αντίπαλου πολεμιστή. Έτσι ήταν το πνεύμα του».

Ο βουλευτής τόνισε πως δεν είναι χρήσιμο να λογοκρίνουμε την ιστορία κατά το δοκούν και από απόσταση ασφαλείας.

«Εγώ είμαι έτοιμος να κηρύξω τη φιλία με την Τουρκία, αλλά όχι ως υποτελής. Αυτό είναι και το πνεύμα αυτού του μνημόσυνου που κάνουμε σήμερα. Ειρηνική συμβίωση των λαών, σταθερή ιστορική γνώση και συνείδηση. Και φυσικά είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία αυτού του τόπου. Διότι η Μικρά Ασία ήταν ελληνικός τόπος. Είναι ο τόπος των αγίων του 4ου μ.Χ. αιώνα. Όλη αυτή η σύνθεση των στοιχείων που ορίζουν τι σημαίνει Μικρά Ασία στο νου μας, στην ψυχή μας».

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του στο βίντεο

Διαβάστε επίσης

Σμύρνη: Αντίδραση κατά της Ελλάδας που αναγνώρισε την Αρμενική γενοκτονία