ΕΘΝΙΚΑ

Θετικός ο Σουλτς στην καταγγελία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Θετικός ο Σουλτς στην καταγγελία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ

Θετική ήταν η ανταπόκριση του προέδρου της Ευρωβουλής, Μάρτιν Σουλτς, στο θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, που έθεσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη (15/10) στις Βρυξέλλες.

«Ήγειρα στον κ. Σουλτς το θέμα, που απειλεί στην πραγματικότητα την ασφάλεια, τη σταθερότητα, την ειρήνη και τη συνεργασία στην περιοχή, σε μια περίοδο που υπάρχουν δραματικά γεγονότα στην Συρία και στο Ιράκ, με τις επιθέσεις εναντίον του ισλαμικού κράτους», τόνισε ο κ. Ομήρου, προσθέτοντας ότι αυτό καθιστά ακόμη πιο επείγουσα την ανάγκη παρέμβασης των ευρωπαϊκών συλλογικών θεσμικών οργάνων προς την Τουρκία.

Παράλληλα, σημείωσε ότι η ΕΕ θα πρέπει να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα, ενώ δεν είναι δυνατόν μια υποψήφια χώρα να παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα χώρας - μέλους και στην πραγματικότητα να παραβιάζει ρητούς κανόνες του δικαίου της ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Βουλής επεσήμανε επίσης ότι υπήρξε κατανόηση, ενώ το θέμα μπορεί να απασχολήσει την Ολομέλεια της Ευρωβουλής την επόμενη βδομάδα, δεδομένου ότι ο κ. Σουλτς τον διαβεβαίωσε ότι θα συζητηθεί στη διάσκεψη των Προέδρων.

«Είμαι ικανοποιημένος, γιατί υπάρχει πλήρης κατανόηση ότι πρόκειται για μια παραβίαση των θεμελιωδών αρχών και τους διεθνούς δικαίου και μιας Συνθήκης που είναι τμήμα του κεκτημένου», τόνισε, σημειώνοντας ότι εάν ΕΕ δεν αντιδράσει είναι σαν να αυτοτραυματίζεται.

Διαβάστε ακόμα:

Κύπρος: Συνελήφθη ο δήμαρχος Πάφου, Σάββας Βέργας