Το «βέτο» του Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Το «βέτο» του Αντώνη Σαμαρά για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Δυναμική παρέμβαση στο θέμα της Κυπριακής ΑΟΖ πραγματοποίησε χθες, Πέμπτη (23/10/2014) στις Βρυξέλλες ο Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος ζήτησε από τους Ευρωπαίους εταίρους να πάρουν θέση για τις απίστευτες προκλήσεις της Τουρκίας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, κρατώντας τον χάρτη με τις προκλήσεις των Τούρκων στην περιοχή, προσπάθησε να εξηγήσει όσο πιο αναλυτικά μπορούσε την κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από το νησί και ζήτησε από τους συνομιλητές του να πάρουν ξεκάθαρη θέση υπέρ της Κύπρου.

Μάλιστα, αναφέρθηκε και στην κατάσταση στην Ουκρανία, τονίζοντας πως εκεί οι Ευρωπαίοι εταίροι έδρασαν άμεσα και στήριξαν τα κυριαρχικά δικαιώματα των Ουκρανών ενάντια στις ρωσικές προθέσεις. Με αυτό το παράδειγμα, ο Αντώνης Σαμαράς πίεσε ουσιαστικά την Ε.Ε. να πάρει άμεσα θέση υπέρ της Κύπρου και να βάλει ένα... χαλινάρι στις ορέξεις των Τούρκων.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αποσκοπεί ακόμα στο πάγωμα της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στα πλαίσια αυτά ζήτησε να παρθούν περαιτέρω μέτρα και άσκησε «βέτο» σε κάθε προσπάθεια της τουρκικής πλευράς να προσεγγίσει την Ε.Ε.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Αντώνης Σαμαράς εκπροσώπησε την Κύπρο έπειτα από προσωπική παράκληση του προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη ο οποίος δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στις εργασίες εξαιτίας προβλημάτων υγείας.

Τι λένε ΗΠΑ και ΟΗΕ και ποια η στάση της Μεγάλης Βρετανίας

Μπορεί η ελληνική πλευρά να στήριξε απόλυτα τις θέσεις της Κύπρου, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζει η στάση που θα κρατήσουν χώρες όπως η Αγγλία, η οποία μαζί με τις ΗΠΑ έχουν ήδη «ανοιχτό μέτωπο» στην ευρύτερη περιοχή και πρέπει να κρατήσουν διπλωματική στάση απέναντι και στις δύο πλευρές.

Αυτό φυσικά αφορά και την τουρκική πλευρά, η οποία παρακολουθεί και τα όσα συμβαίνουν στη γειτονική Συρία, εκεί όπου οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι μια ανάσα από τα σύνορα της. Παρ' όλα αυτά, η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει βοηθήσει τους Κούρδους που μάχονται στο Κομπάνι, κάτι που οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί κάνουν, με αποτέλεσμα οι σχέσεις των χωρών να είναι ήδη σε αρκετή ένταση.

Αυτό πάντως που φαίνεται ξεκάθαρα, είναι πως δεν υπάρχει διάθεση και για άλλη αντιπαράθεση. Οιδηλώσεις της εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, Τζένιφερ Ψάκι, είναι ενδεικτικές για το σκεπτικό που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ, αφού σε σχετική ενημέρωση δημοσιογράφων, απάντησε διπλωματικά πως η χώρα της επιθυμεί τις ήρεμες διαπραγματεύσεις και στηρίζει απόλυτα τον ΟΗΕ ο οποίος ήταν ξεκάθαρα υπέρ της έναρξης των συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον Μπαν Γκι Μουν να ζητάει από όλους τους εμπλεκόμενους να βοηθήσουν προς αυτή την κατεύθυνση.

Τι είπε ο κ. Σαμαράς για την Ελλάδα;

Εισερχόμενος στο κτήριο της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε πως στόχος της Ελλάδας, είναι μια «συνετή έξοδος στην κανονικότητα». Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αντώνης Σαμαράς επεσήμανε πως η Ελλάδα βρίσκεται σε σταθερή πορεία ανάκαμψης, στην προσπάθειά του να δείξει πως η χώρα είναι έτοιμη να απεμπλακεί από μνημόνια και δανειστές και να παρουσίασει ένα κλίμα υπέρ της Ελλάδας.

Διαβάστε επίσης: 

Κυπριακή ΑΟΖ: Ελλάδα και Κύπρος βαδίζουν χέρι – χέρι