ΕΘΝΙΚΑ

Χάνουν κάθε έλεγχο οι Τούρκοι: Ακταιωρός «χτύπησε» ελληνικό αλιευτικό!

Χάνουν κάθε έλεγχο οι Τούρκοι: Ακταιωρός «χτύπησε» ελληνικό αλιευτικό!

Παρενοχλούν τους Έλληνες ψαράδες απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο

Την αδιάλλακτη και προκλητική στάση συνεχίζει να τηρεί η Τουρκία, θεωρώντας «τσιφλίκι» της τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Την κατάσταση που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στα κύματα του Αρχιπελάγους, λίγο έως πολύ, όλοι την γνωρίζουμε.

Τουρκικές διεκδικήσεις, θρασύτατες παραβιάσεις του ελληνικού θαλασσίου και εναέριου χώρου, μακροχρόνιες και προβληματικές θέσεις πάνω σε θέματα ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδας, υποθαλάσσιες έρευνες, ενεργειακοί διάδρομοι, αλλά και Αντιπυραυλική Ασπίδα.

Χαράζει δικές της ΑΟΖ, υφαλοκρηπίδες, μαγειρεύει «γκρίζες» ζώνες με «τυχοδιώκτες» συμμάχους στην υδάτινη αυλή του Αιγαίου και της Κύπρου.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της τουρκικής προκλητικότητας αποτελεί και το περιστατικό που σημειώθηκε στο Θρακικό πέλαγος.

Τουρκική ακταιωρός εμβόλισε λίγο μετά τις 12.00 το μεσημέρι της Παρασκευής μια ελληνική ανεμότρατα ανοιχτά του Θρακικού Πελάγους και πιο συγκεκριμένα σε απόσταση μόλις 3 μιλίων από τις εκβολές του Έβρου.

Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού στις 11. 45 ο καπετάνιος του ελληνικού αλιευτικού ''Τρία αδέλφια'' ( με πλήρωμα δυο Έλληνες και 4 Αιγύπτιους) ενημέρωσε με τον ασύρματο το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης και του είπε ότι ενώ ψάρευε επί της οριογραμμές των ελληνοτουρκικών θαλάσσιων συνόρων, αλλά επί της ελληνικής πλευράς, τον πλησίασε τουρκική ακταιωρός και του ζήτησε να του κάνει έλεγχο.

Το αλιευτικό συνέχισε την πορεία του δυτικά , αλλά η τουρκική ακταιωρός το ακολούθησε -εμφανώς μέσα στα ελληνικά νερά - και το παρενοχλούσε συνεχώς με κύκλους.

Κάποια στιγμή το τουρκικό σκάφος προσπάθησε να απωθήσει το αλιευτικό με αποτέλεσμα να γίνει - κατά την ναυτική γλώσσα- ''επακούμβιση'' των σκαφών και το αλιευτικό να πάθει μικρές ζημίες στην πρώρα. Από τη σύγκρουση των σκαφών ξηλώθηκαν τα ρέλια και έσπασε η δέστρα.

Το πλήρωμα του ελληνικού αλιευτικού δεν κινδύνευσε, ωστόσο όταν έδεσαν στο λιμάνι τόνιζαν την προκλητική στάση των Τούρκων που είχαν το θράσος να τους διώχνουν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Η συγκεκριμένη τακτική των Τούρκων είναι γνωστή εδώ και χρόνια και εφαρμόζεται απ’ άκρη σ’ άκρη στο Αιγαίο. Παρενοχλούν τους Έλληνες ψαράδες που ανοίγονται στο Αρχιπέλαγος για να ψαρέψουν, με στόχο να τους τρομάξουν και να ωφεληθούν οι Τούρκοι ψαράδες.

Το Newsbomb.gr τις επόμενες ημέρες θα φέρει στο «φως» της δημοσιότητας τις προκλήσεις των Τούρκων προς τους Έλληνες ψαράδες στο Αιγαίο. Απαιτείται άμεση απάντηση από το υπουργείο Εξωτερικών και τον κ. Βενιζέλο στις τουρκική αδιαλλαξία, πριν οι… γείτονες βουλιάξουν ελληνική βάρκα στα ελληνικά ύδατα.

Σχετικές ειδήσεις