Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα, οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Newsroom Newsroom

Ο Νταβούτογλου στην Αθήνα, οι Τούρκοι στο Αιγαίο!

Πρωτοφανής προκλητικότητα των γειτόνων. Στη σκιά της αυριανής (5/12/2014) επίσημης επίσκεψής του στην Αθήνα, το τουρκικό ναυτικό θα πραγματοποιεί ασκήσεις στο Αιγαίο, από τη Λήμνο και τα παράλια της Θράκης μέχρι το σύμπλεγμα της Μεγίστης και το Καστελλόριζο.

Η Ελληνική πλευρά απέσυρε όλα τα πολεμικά πλοία και οι Τούρκοι «κυκλώνουν» το Αιγαίο

Παρά τις όποιες κινήσεις καλής θέλησης από την πλευρά της Ελλάδας, οι γείτονες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αλλάξουν τακτική. Εξακολουθούν να είναι προκλητικοί ακομά και τώρα που ο Αχμέτ Νταβούτογλου έρχεται στην Αθήνα.

Μετά τις παράλογες απαιτήσεις του να επισκεφθεί τη Θράκη κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μαθαίνουμε ότι για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια συνάντησης Έλληνα και Τούρκου πρωθυπουργού θα διεξάγονται ασκήσεις στο Αιγαίο!

Από τις αρχές της εβδομάδας το τουρκικό ναυτικό διεξάγει μεγάλης κλίμακας ασκήσεις στο Βόρειο και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, σε περιοχές που έχουν δεσμευτεί ώς τις 6 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την επιχειρησιακή αξιολόγηση του τουρκικού ναυτικού του τελευταίου τριμήνου, η οποία ήταν προγραμματισμένη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Καθημερινής που επικαλείται ελληνικές στρατιωτικές πηγές, οι NAVTEX μέσω των οποίων δεσμεύτηκαν οι εν λόγω περιοχές, εκδόθηκαν μόλις την τελευταία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η άσκηση μπορούσε να μετακυλιστεί χρονικά ώστε να μη συμπέσει με το Συμβούλιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Οι περιοχές αυτές έχουν εκ των πραγμάτων αρνητικό συμβολισμό και πρόκειται για τις ακόλουθες:

-Βόρεια, στον Κόλπο Ξηρού, βορείως της Λήμνου και κοντά στα παράλια της Θράκης και

-Νότια, γύρω από το Καστελλόριζο και στο σύμπλεγμα της Μεγίστης (Καστελλόριζο, Ρω, Στρογγύλη).

Σύμφωνα με πηγές του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει η Καθημερινή, οι Τούρκοι έχουν αναπτύξει εκεί διψήφιο αριθμό μονάδων επιφανείας και υποβρύχια, ενώ ελλιμενίζονται στο Κας, ακριβώς απέναντι από το ελληνικό ακριτικό νησί. Συνεπακόλουθο της ισχυρής ναυτικής και αεροναυτικής δραστηριότητας στις περιοχές αυτές ήταν και η αύξηση του καθημερινού αριθμού των παραβιάσεων του εναέριου χώρου. Ήδη από τις αρχές της εβδομάδας σημειώθηκαν συνολικά 23.

Την ίδια ώρα, αξίζει να σημειώσουμε ότι το σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του εντός της κυπριακής ΑΟΖ συνοδευόμενο από δύο πολεμικά σκάφη και πιθανότατα ένα υποβρύχιο.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό κάτω από ποιο κλίμα θα γίνει η συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομολογό του. Την ώρα δηλαδή που η ελληνική κυβέρνηση απέσυρε τα ππλοία και τα υποβρύχια της από την Ανατολική Μεσόγειο, την ίδια ώρα οι Τούρκοι κυκλώνουν την περιοχή στέλνοντας μήνυμα ότι δεν έχουν καμία διάθεση αποκλιμάκωσης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved