ΕΘΝΙΚΑ

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για σιδηροδρόμους, λιμάνια, ενέργεια

Οι Ρώσοι ενδιαφέρονται για σιδηροδρόμους, λιμάνια, ενέργεια

Η Ρωσία κοιτάει στα μάτια την Ελλάδα και εξακολουθεί να τρέφει ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις στέλνοντας μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις.

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Σταθερό παραμένει το ενδιαφέρον της Ρωσίας για σιδηροδρόμους, λιμάνια κι ενέργεια στην Ελλάδα.

Αν η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη, οι μεγάλες ρωσικές εταιρίες θα θελήσουν να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς που αφορούν την ηλεκτρική ενέργεια και την διύλιση πετρελαίου λένε διπλωματικές πηγές που ασχολούνται με εντολή του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν αποκλειστικά με το ελληνικό ζήτημα.

Μια από τις μεγαλύτερες ρωσικές εταιρίες των Ρωσικών σιδηροδρόμων επιθυμεί ακόμη να πάρει μέρος στον εν εξελίξει διεθνή διαγωνισμό για την αγορά μετοχών των ελληνικών δημόσιων επιχειρήσεων ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ROSCO και οργανισμού λιμένος Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr που προέρχονται από ρωσικές κυβερνητικές πηγές, οι Ρώσοι δεν πτοούνται από το σχέδιο διακοπής των σχέσεων των δύο χωρών, παρά τις αποφάσεις που πάρθηκαν το τελευταίο διάστημα και την στοχευμένη προσπάθεια από την πλευρά της Ελλάδας να κοπεί κάθε διπλωματική σχέση.

Η Ρωσία εξακολουθεί να τρέφει ενδιαφέρον για τις διμερείς σχέσεις αν και δεν χάνει ευκαιρία να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της για τη βιασύνη της Ελλάδας να στηρίξει την Ουκρανία χωρίς να φροντίσει να κρατήσει μια ευέλικτη στάση.

Σε πρόσφατο δείπνο του Ρώσου πρέσβη Αντρέι Μάσλοβ σε Έλληνες βουλευτές, τρανταχτή ήταν η απουσία εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, η οποία συζητήθηκε, την ώρα που τα υπόλοιπα κόμματα εκπροσωπήθηκαν από βουλευτές τους.

Η παρουσία δύο βουλευτών μάλιστα από τη ΝΔ, του Σίμου Κεδίκογλου και του Γιάννη Καραγκούνη στο συγκεκριμένο δείπνο ήταν μια κίνηση προσπάθειας από το κυβερνών κόμμα να δείξει εκ του ασφαλούς ότι ενδιαφέρεται για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.

Η δήλωση όμως Κεδίκογλου στο δείπνο αυτό - «δεν μπορείς να βάζεις τις σχέσεις με τη Ρωσία στην κατάψυξη» - φάνηκε υπερβολική έως επικίνδυνη για τη σχέση της Ελλάδας με τους δυτικούς και όχι μόνο, οι οποίοι είδαν με πολύ κακό μάτι την αποδοχή της πρόσκλησης του Ρώσου πρέσβη σε δείπνο από τα κόμματα.

Δεν έχασαν μάλιστα χρόνο να «στείλουν μηνύματα» στην κυβέρνηση για την δυσαρέσκειά τους.

Η δήλωση όμως του Σίμου Κεδίκογλου φάνηκε να ενόχλησε και τον Ευάγγελο Βενιζέλο αφού ο βουλευτής της ΝΔ μεταξύ άλλων τόνισε ότι είναι επιεικώς ατυχές να πηγαίνεις στο Κίεβο στην αρχή της ουκρανικής κρίσης και να μη βρίσκεις αφορμή να πας στη Μόσχα.

Την ίδια άποψη είχαν και οι υπόλοιποι διπλωμάτες στο συγκεκριμένο δείπνο. Η Ρωσία πάντως έχει δει με κακό μάτι και την εσκεμμένη αδιαφορία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να επισκεφθεί τη Μόσχα από τότε που ανέλαβε την διακυβέρνηση αυτής της χώρας.

Την τελευταία φορά μάλιστα που ο Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Μόσχα ήταν ακόμη στην αξιωματική αντιπολίτευση και ήταν καλεσμένος του Ρώσου μεγιστάνα Φιλάρετου Καλτσίδη, ελληνικής καταγωγής, ο οποίος θεωρείται και ο «βασιλιάς του τσιμέντου».

Την περίοδο αυτή δεν τα είχε καταφέρει καθόλου καλά στην συνάντηση σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Νewsbomb.gr, με αποτέλεσμα να διακόψει τις σχέσεις και με Eλληνορώσο μεγιστάνα που θεωρείται ένα από τα δυνατά χαρτιά στην Ρωσία.

Η Ρωσία επανασχεδιάζει τις κινήσεις της για τη συνεργασία της με την ελληνική πλευρά ρίχνοντας το βάρος στη διεύρυνση των προοπτικών συνεργασίας στο 2016 που θα είναι τα έτη Ρωσίας στην Ελλάδα και αντίστοιχα.

Ακολουθήστε μας στη σελίδα μας στο twitter @newsbombgr

Κάντε like και ακολουθήστε μας στο facebook.com/newsbombgr

Σχετικές ειδήσεις