ΕΘΝΙΚΑ

Τούρκοι διοικητές για 2η φορά επιθεωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ

Τούρκοι διοικητές για 2η φορά επιθεωρούν στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Διοικητής του Ναυτικού Ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου και ο Διοικητής του Στόλου Αντιναύαρχος Βεϊσέλ Κιοσελέ,επισκέφθηκαν τα τουρκικά πολεμικά πλοία τα οποία ναυλοχούν στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι Μποστάνογλου και Κιοσελέ, κατά την επίσκεψή τους στο πλοίο που παρακολουθεί την γεώτρηση στο οικόπεδο Ονασαγόρας από απόσταση πέντε ναυτικών μιλίων, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις.

Οι Διοικητές επισκέφθηκαν και το πλοίο το οποίο προστατεύει το Μπαρμπαρός και στη συνέχεια αποχώρησαν από την περιοχή με ελικόπτερο. Η επίσκεψη των δύο διοικητών στην Ανατολική Μεσόγειο σχολιάζεται ως συνέχεια της έντασης στην περιοχή στα θέματα της ενέργειας.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο Μπουλέντ Μποστάνογλου επισκέπτεται τουρκικά πλοία ανοιχτά της Κύπρου, καθώς, ανήμερα των Χριστουγέννων ο αρχηγός του πολεμικού Ναυτικού, το γνωστό γεράκι της Τουρκίας, είχε επιβιβαστεί στην Φρεγάτα GOKCEADA και με ελικόπτερο βρέθηκε στο ερευνητικό πλοίο Barbaros από το οποίο αγνάντευε από απόσταση 18 ναυτικών μιλίων τη Λεμεσό.

Μάλιστα, μία ημέρα μετά τη τριμερή Σύνοδο Κορυφής στο Κάιρο μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου ο ναύαρχος Μποστάνογλου, ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ είπε ότι «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί" και πως "οι κανόνες εμπλοκής έχουν οριστεί από την πρωθυπουργία κι έχουν δοθεί στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού».

Ο κ. Μποστάνογλου είχε πει, επίσης, ότι οι συμφωνίες Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου έχουν ως στόχο να "περικυκλώσουν" την Τουρκία αλλά το τουρκικό Ναυτικό δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο. Η Κύπρος αγνοεί τους Τ/Κυπρίους και θα "υποστεί κυρώσεις" αν συνεχίσει έτσι», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικές ειδήσεις