ΕΘΝΙΚΑ

Προκλητικός Έρογλου: Δεν περιμένω θετική συμβολή της Αθήνας στο Κυπριακό

Προκλητικός Έρογλου: Δεν περιμένω θετική συμβολή της Αθήνας στο Κυπριακό

Προκλητικός εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, δηλώνοντας όχι μόνο ότι «η νέα ελληνική κυβέρνηση δεν εκπλήσσει την τουρκοκυπριακή πλευρά», αλλά και ότι δεν περιμένει «θετική συμβολή της Αθήνας στο Κυπριακό»!

Παράλληλα, αναφέρει ότι πλησιάζει ο καιρός για να ληφθούν σημαντικές αποφάσεις στο Κυπριακό, συμπληρώνοντας πως «οι δυο πλευρές πρέπει να συμφωνήσουν ότι έχουν σοβαρές διαφωνίες σε ότι αφορά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού».

Σε δηλώσεις στο τουρκικό δίκτυο «CNN TÜRK», τις οποίες δημοσιεύει στην ηλεκτρονική της έκδοση η εφημερίδα «Καθημερινή» της Κύπρου, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εμφανίστηκε επίσης βέβαιος για την επανεκλογή του, ενώ δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι τα επόμενα δυο χρόνια, οι εμπλεκόμενες πλευρές και ο διεθνής παράγοντας «πρέπει να συμφωνήσουν ότι το χάσμα στο Κυπριακό είναι πολύ μεγάλο».

Αφού δε «μετά τη συνειδητοποίηση αυτού του δεδομένου», ο κ. Έρογλου αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, δηλώνει αμετακίνητος στο ζήτημα των τουρκικών εγγυήσεων και ισχυρίζεται ότι «οι τουρκικές εγγυήσεις είναι αναγκαίες για την διαφύλαξη της ειρήνης στην Κύπρο».

Για το θέμα της κλειστής περιοχής (Βαρώσια) της κατεχόμενης Αμμοχώστου ο Έρογλου είναι μάλιστα το ίδιο αρνητικός.«Στόχος μου δεν είναι η επίλυση του προβλήματος του Βαρωσιού», αναφέρει και υποστηρίζει ότι ο στόχος του είναι η επίλυση του Κυπριακού. «Το Βαρώσι αποτελεί μια πτυχή του εδαφικού προβλήματος και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη να συζητήσει αυτή την πτυχή, όταν ανοίξει το κεφάλαιο του εδαφικού μετά την επανέναρξη των συνομιλιών», δηλώνει.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υπογράμμισε ότι το 1974 «ο τουρκικός στρατός δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα για την κατάληψη της Λάρνακας».

Σχετικές ειδήσεις