ΕΘΝΙΚΑ

Χουντής: «Το «γερμανικό θαύμα» οφείλεται στο ότι «κουρεύτηκαν» τα χρέη το 1953»(vid)

Χουντής: «Το «γερμανικό θαύμα» οφείλεται στο ότι «κουρεύτηκαν» τα χρέη το 1953»(vid)

«Οι διεκδικήσεις αυτές του ελληνικού λαού πρέπει να γίνουν αποδεκτές ηθικά και πολιτικά από τη Γερμανία, να αποπληρωθεί το κατοχικό δάνειο και να δοθούν οι αποζημιώσεις» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο Αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Νίκος Χουντής στην ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Γερμανικές οφειλές.

Επιβεβαίωσε πως τόσο ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς όσο και ο ίδιος, στις πρώτες συναντήσεις με τους Γερμανούς ομολόγους τους ( Σταϊνμάγιερ και Ροτ ) έθεσαν αυτό το ζήτημα.

«Τι απάντηση πήραμε; Η πιο πρόσφατη επίσημη απάντηση από την πλευρά της γερμανικής Κυβέρνησης, του κ. Σταϊνμάγιερ, είναι μια πάγια θέση που την ακούμε χρόνια, ότι δηλαδή «η Γερμανία γνωρίζει τις πολιτικές και ηθικές ευθύνες για τα αποτρόπαια συμβάντα στην Ελλάδα την περίοδο 1941-1944, αλλά νομικά δεν αλλάζει κάτι στην άποψή μας. Παραμένουμε αμετακίνητοι στην άποψη ότι όλα τα θέματα των αποζημιώσεων, συμπεριλαμβανομένων των κατοχικών δανείων, είναι νομικά και οριστικά διευθετημένα» συνέχισε ο κ. Χουντής.
Κατηγόρησε την Γερμανία για υπεκφυγή γιατί δεν αναγνωρίζει το πώς διαμορφώθηκε το λεγόμενο «γερμανικό θαύμα» και πώς διαμορφώθηκε αυτό που λένε «Ευρώπη του Μεταπολέμου».

Όπως είπε χαρακτηριστικά «Το «γερμανικό θαύμα» οφείλεται στο γεγονός ότι χαρίστηκαν - «κουρεύτηκαν» τα χρέη της Γερμανίας το 1953, της δόθηκε αναπτυξιακή βοήθεια –είχαμε την ευκαιρία να το πούμε- πήρε και αναπτυξιακή ρήτρα και σε αυτή την αντιμετώπιση από την πλευρά των είκοσι ενός τότε κρατών που όφειλε η Γερμανία, έρτεξε και η κατεστραμμένη χώρα μας. Δεν συμψηφίζουμε, συγκρίνουμε. Επομένως, στο όνομα αυτής της συμπεριφοράς της χώρας μας, για να μην οδηγηθούν τα πράγματα όπως οδηγήθηκαν μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν οι προσβλητικοί όροι που επεβλήθησαν στην ηττημένη και στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο Γερμανία οδήγησαν στο να πληρώνει την κρίση για την οποία δεν έφταιγε ο γερμανικός λαός, με ανεργία και αποπληθωρισμό με συνέπεια να πάμε στον φασισμό και στον Παγκόσμιο Πόλεμο, έπρεπε κάτι να γίνει».

Αναφορά έκανε και στις προσπάθειες του Μανώλη Γλέζου που έφερε το θέμα στην Ευρωβουλή.
«Από κάποιες πλευρές το συνέδεσαν με τη σημερινή πραγματικότητα και είπαν τη γνωστή φράση, η οποία σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως -και επιτρέψτε μου με αυτό να τελειώσω. Λέει: «Τι κοιτάτε τώρα το παρελθόν; Κοιτάξτε το μέλλον». Απαντώ: Βεβαίως να κοιτάξεις το μέλλον, λέγοντας ότι έχουν περάσει και χρόνια και το ξεχάσαμε ή λέγοντας ότι έχουν αποπληρωθεί κλπ. Αλλά επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά ότι είναι ιστορική μας υποχρέωση, το χρωστάμε στον ελληνικό λαό και στη γενιά της Εθνικής Αντίστασης, το χρωστάει λυτρωτικά η Ευρώπη για την ιστορία της, να αποπληρωθούν και το κατοχικό δάνειο και οι γερμανικές αποζημιώσεις. Και σε αυτή την υποχρέωση εμείς αταλάντευτα θα μείνουμε ως Ελληνική Κυβέρνηση, που έχει πάρει, εκτός των άλλων, και τέτοια εντολή από τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Χουντής.

Σχετικές ειδήσεις