ΕΘΝΙΚΑ

Επιμένουν οι Τούρκοι στη διεκδίκηση 16 ελληνικών νησιών

Επιμένουν οι Τούρκοι στη διεκδίκηση 16 ελληνικών νησιών

Η τουρκική προκλητικότητα τελικά δεν έχει κανέναν απολύτως φραγμό. Ειδικά όταν η προπαγάνδα γίνεται για να καλύψει την πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό της γείτονος.

Ο ΤΟΥΡΚΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ, ΙΣΜΕΤ ΓΙΛΜΑΖ ΙΣΧΥΡΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ

Όπως μπορείτε να δείτε από το χθεσινοβραδινό (1/04/2015) δημοσίευμα της Milliyet, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας – κι ενώ στο εσωτερικό της χώρας του υπάρχει τεράστια αναταραχή λόγω τρομοκρατικών επιθέσεων – επιλέγει να επαναφέρει ένα θέμα που αγγίζει μεν τα όρια της γελοιότητας, πλην όμως «πουλάει» στην Τουρκία.

Ο Ισμέτ Γιλμάζ ισχυρίστηκε μέσα στην τουρκική Βουλή ότι η χώρα του βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση για το καθεστώς 16 νησιών στο Αιγαίο!

Την πρωτοφανή αυτή δήλωση που ουσιαστικά αμφισβητεί και επίσημα την ελληνική επικράτεια, έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας απαντώντας σε επερώτηση βουλευτών της τουρκικής εθνικιστικής αντιπολίτευσης σχετικά με το τι ενέργειες πρόκειται να κάνει η Τουρκία για να σταματήσει η… «παράνομη» όπως ισχυρίστηκαν, κατοχή των νησιών αυτών από την Ελλάδα.

mi

Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας μιλώντας στο Κοινοβούλιο ανέφερε ότι η Τουρκία διαπραγματεύεται και συζητά με την Ελλάδα το καθεστώς των 16 νησιών την ελληνική κυριαρχία των οποίων αμφισβητεί η Τουρκία, καθώς και όλο το φάσμα των ελληνοτουρκικών προβλημάτων στο Αιγαίο, δηλαδή υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα και γκρίζες ζώνες.

Δηλαδή με λίγα λόγια έβαλε στο τραπέζι όλο το Αιγαίο με τις πρωτοφανείς τουρκικές αξιώσεις αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας που είναι κατοχυρωμένη βάσει διεθνών συνθηκών. Μάλιστα δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι στις συνομιλίες με την ελληνική πλευρά γίνονται διαπραγματεύσεις και για το θέμα της «τουρκικής», όπως υποστήριξε μειονότητας της δυτικής Θράκης, καθώς και το πρόβλημα της εκλογής των μουφτήδων της μειονότητας τους οποίους η Τουρκία θέλει και επιδιώκει να εκλέγονται απ’ ευθείας ουσιαστικά από την Άγκυρα.

Να θυμίσουμε ότι το ίδιο ακριβώς ζήτημα είχε θέσει και πριν από λίγες ημέρες, στις 27 Μαρτίου του 2015, πάλι από τη Βουλή και μάλιστα είχε ισχυριστεί ότι τα νησιά αυτά κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα. Τώρα βέβαια προχώρησε την προπαγάνδα λέγοντας ότι βρίσκεται σε συνεννοήσεις με την ελληνική πλευρά.

Μάλιστα στις 27 Μαρτίου ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, όπως ανέφερε η εφημερίδα todayzaman.com, μίλησε για αμφισβητούμενα ελληνικά νησιά κοντά στις τουρκικές ακτές και συγκεκριμένα για «αρχιπέλαγος τουρκικών νησιών».

«Η Τουρκία συνεχίζει να απολαμβάνει την εδαφική κυριαρχία της σε μία σειρά από νησιά και νησίδες των οποίων η κυριαρχία δεν έχει από την Ελλάδα οριστικοποιηθεί», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας και έκανε ακόμη πιο προκλητικές αναφορές χαρακτηρίζοντας τις διεκδικήσεις της Άγκυρας με τον όρο «EGAYDAAK».

«Η Ελλάδα έχει μόνο εκ των πραγμάτων και προσωρινά, κανόνα κυριαρχίας πάνω στα νησιά με την ονομασία EGAYDAAK και η διοίκηση της εκεί δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα νησιά αυτά είναι έδαφος της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε σε απάντησή του στους βουλευτές της αντιπολίτευσης που αμφισβήτησαν την πολιτική του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν.

Ποια είναι τα ελληνικά νησιά στα οποία αναφέρεται ο Γιλμάζ;

Οινούσσες, Φίμενα, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Άρκη, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος, Πλατιά, Κυρά Παναγιά, Γυαλί, Σύρνα και τα ανήκοντα στην ανατολική Μεσόγειο νότια της Κρήτης, Γαύδος, Δία, Διονισιάδες, Γαιδουρονήσι, Κουφονήσι, τα οποία «κατέχονται παράνομα από την Ελλάδα», όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Τουρκικού ινστιτούτου «Τουρκία -21ος αιώνας» και στενός φίλος του Ερντογάν , καθηγητής πολιτικών επιστημών Ümit Özdağ.

Είναι προφανές πως το ελληνικό κράτος πρέπει να δώσει μια επίσημη απάντηση στον εν λόγω κύριο για να μπουν ορισμένα πράγματα στη θέση τους. Δεν μπορεί να συνεχίζεται η άθλια προπαγάνδα που μόνο προβλήματα δημιουργεί σε διπλωματικό επίπεδο.

Δείτε εδώ τις παλαιότερες προκλητικές δηλώσεις του Γιλμάζ για τα ελληνικά νησιά

Ρoή Ειδήσεων