«Ο Γκάουκ έδειξε μια σαφή στάση» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Newsroom Newsroom

«Ο Γκάουκ έδειξε μια σαφή στάση» για τις γερμανικές αποζημιώσεις

Εκτενής οι αναφορές του γερμανικού τύπου σήμερα και στην πρόσφατη συνέντευξη του γερμανού Προέδρου Γιοάχιμ Γκάουκ, κατά την οποία εμφανίστηκε ανοικτός στην καταβολή πολεμικών επανορθώσεων.

Η Badische Neueste Nachrichten σχολιάζει ότι πρόκειται για μια αξιοσημείωτη και παράλληλα περίεργη αλλαγή στάσης του γερμανού Προέδρου καθώς «πριν από έναν χρόνο, κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος είχε απορρίψει τις εκκλήσεις για την καταβολή επανορθώσεων με την ψυχρή επισήμανση ότι το θέμα έχει κλείσει νομικά. Με τις ασαφείς του δηλώσεις περί δυνατοτήτων επανόρθωσης διευκολύνει ακριβώς εκείνους για τους οποίους το ζητούμενο δεν είναι η ιστορική ευθύνη της Γερμανίας, αλλά η δική τους ικανότητα πολιτικής δράσης».

Το σχόλιο της Hannoversche Allgemeine Zeitung: «Κάθε τόσο ο Γκάουκ στέκεται στο ύψος των περιστάσεων, δίνοντας προσανατολισμό. Όταν χαρακτήρισε γενοκτονία τη γενοκτονία των Αρμενίων, έδειξε μια σαφή στάση την οποία δεν μπορούσε να δείξει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση για διπλωματικούς λόγους έναντι της Τουρκίας. Όταν ο Γκάουκ παρηγορούσε τους συγγενείς των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της Germanwings, ακόμη και η κατά τα λοιπά ψυχρή καγκελάριος τον κοίταξε με ευγνωμοσύνη. Και όταν τώρα εκφράζει δημοσίως σκέψεις περί επανορθώσεων στην Ελλάδα, δίνει ώθηση σε μια συζήτηση που έχει κολλήσει. Ενδεχομένως μια Γερμανία η οποία θα είναι συναισθηματικά πιο ανοικτή προς την Ελλάδα από ό,τι μέχρι πρότινος ώστε να εισακουστεί περισσότερο στην Ελλάδα και να αποκτήσει μεγαλύτερη αναγνώριση και επιρροή».

ΠΗΓΗ dw

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved