ΕΘΝΙΚΑ

Αρθρο Τούρκου δημοσιογράφου υπέρ της επαναλειτουργίας της Χάλκης

Αρθρο Τούρκου δημοσιογράφου υπέρ της επαναλειτουργίας της Χάλκης

O γνωστός και διακεκριμένος διεθνώς Τούρκος δημοσιογράφος κ. Hakan Celik σε άρθρο του στην Posta, δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η χώρα όλων μας», το οποίο τάσσεται υπέρ τηςεπαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης στην Κωνσταντινούπολη.

Στο άρθρο αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στο άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, το οποίο θεωρεί ανθρώπινη, συνειδησιακή και νομική υποχρέωση.

Συγκεκριμένα ο αρθρογράφος σχολιάζει το ζήτημα ως εξής:

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ γιατί είναι κλειστή η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Το έχω γράψει εκατοντάδες φορές. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο και η ρωμέικη κοινότητα έχουν κουρασθεί από το να θέτουν συνεχώς το εν λόγω αίτημα. Πλέον πικραμένοι με το κράτος, δεν το συζητούν. Έχουν απογοητευθεί από τις υποσχέσεις που δέχονται πολλά έτη τώρα. Το κράτος ανέβαλε το άνοιγμα της Σχολής προβάλλοντας συνεχώς δικαιολογίες. Τέθηκε μια πολύ άδικη σύνδεση και ειπώθηκε ότι η σχολή μπορεί να ανοίξει εάν η Ελλάδα πραγματοποιήσει βήματα σε αντίστοιχα ζητήματα.

Κατά την άποψή μου, το άνοιγμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι υποχρέωση ανθρώπινη, συνειδησιακή και νομική. Επίσης, θεωρώ ότι η λήψη μιας τέτοιας απόφασης από την Τουρκία θα επηρεάσει θετικά την εικόνα της στον κόσμο.

Στην Τουρκία εμφανίσθηκε μια απίστευτη ρήξη μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών θρησκευτικών εθνοτικών και πολιτικών θέσεων.

Μετά τις 8 Ιουνίου (σ.σ. μετα τις εκλογές στην Τουρκία) ελπίζω να μπορέσουμε να δούμε ένα κράτος που θα αγκαλιάζει όλους τους πολίτες του, ανεξάρτητα αν είναι Αλεβίτες, Ρωμιοί, Αρμένιοι, Εβραίοι, Συρορθόδοξοι. Διότι γνωρίζω ότι η Τουρκία με τις διαφορετικότητές της θα είναι πολύ πιο όμορφη».

Σχετικές ειδήσεις