'Εκθεση ΟΗΕ για Κυπριακό: Καμία αναφορά σε «Μπαρμπαρός», «υδρογονάνθρακες» και «Έρογλου»

Newsroom Newsroom

'Εκθεση ΟΗΕ για Κυπριακό: Καμία αναφορά σε «Μπαρμπαρός», «υδρογονάνθρακες» και «Έρογλου»

Ανεπίσημο αντίγραφο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ δόθηκε χθες αργά (9/7/2015) το βράδυ στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και παρότι καλύπτει το διάστημα από τις 16 Δεκεμβρίου 2014 μέχρι 20 Ιουνίου 2015, απουσιάζουν από αυτή πλήρως οι λέξεις «Μπαρμπαρός», «υδρογονάνθρακες» και «Έρογλου», που σχετίζονται με τη διακοπή για μεγάλο χρονικό διάστημα των συνομιλιών.

Κάτι που σχετίζεται με την πρόθεση να «αφήσει πίσω τις εξελίξεις του παρελθόντος και κοιτάζει στο μέλλον», σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

Κάτω από τον τίτλο «σημαντικές πολιτικές εξελίξεις», περιγράφονται εν συντομία σε τρεις παραγράφους οι εξελίξεις στο κυπριακό.

«Μετά από σχεδόν επτά μήνες μακράς παύσης, οι διαπραγματεύσεις επανεκκίνησαν στις 15 Μαΐου 2015, με τη διευκόλυνση του Ειδικού μου Συμβούλου, Espen Barth Eide, κατά τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Ελληνοκύπριου ηγέτη, κ. Νίκου Αναστασιάδη και του κ. Μουσταφά Aκιντζί, ο οποίος ανέλαβε την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, στις 30 Απριλίου».

Ο ΓΓ γράφει ότι κατά τη συνάντηση αυτή, ο κ. Αναστασιάδης έδωσε στον κ. Ακιντζί τις συντεταγμένες «των 28 ναρκοπεδίων που αφέθηκαν από την Εθνική Φρουρά στο βόρειο τμήμα του νησιού το 1974, στα οποία αναφέρθηκα στην τελευταία έκθεσή μου. Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανακοίνωσε ότι από την επόμενη μέρα, δεν θα ζητείται πλέον η συμπλήρωση διοικητικών εντύπων στα σημεία διέλευσης».

Ο Μπαν γκι-Μουν επισημαίνει ότι η θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών ενισχύθηκε περαιτέρω στις 23 Μαΐου, «όταν οι δύο ηγέτες περπάτησαν μαζί στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, βόρεια και νότια και διασχίζοντας τη νεκρή ζώνη. Στη διάρκεια (Σ.Σ. του περιπάτου) υπογράμμισαν το κοινό τους όραμα για μια ενωμένη Κύπρο και την κοινή δέσμευσή τους για την επίτευξη μιας λύσης».

Αναφέρεται στα επιπλέον μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που ανακοινώθηκαν από τους ηγέτες στις 28 Μαΐου, τα οποία θα φέρουν τις δύο κοινότητες πιο κοντά, συμπεριλαμβανομένης και της εργασίας για το άνοιγμα περισσότερων σημείων διέλευσης που ξεκινούν από Λεύκα-Aplici και Δερύνεια.

« Συμφώνησαν επίσης να διασυνδέσουν τα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας και να αρχίσουν να λαμβάνουν πρακτικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτού του στόχου. Και ανέθεσαν στην Τεχνική Επιτροπή για οικονομικά και εμπορικά θέματα να προτείνει λύσεις για το σημαντικό θέμα της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας. Επιπλέον, από της επανέναρξης των συνομιλιών, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στη σύσταση επιτροπής για τον πολιτισμό και επιτροπής για την ισότητα των φύλων».

Ο ΓΓ αναφέρει ότι σε τηλεφωνικές του συνομιλίες με τους δύο ηγέτες το Μάιο, «χαιρέτισε την επανέναρξη των συνομιλιών και τους ενθάρρυνε να αδράξουν την τρέχουσα ευκαιρία με αποφασιστικότητα για να εξασφαλίσουν μια συνολική διευθέτηση».

Στο κεφάλαιο των παρατηρήσεων, ο Μπαν γκι-Μουν σημειώνει τη θετική δυναμική που περιβάλλει την επανέναρξη των συνομιλιών, καθώς και την ενέργεια και την αφοσίωση που επέδειξαν και οι δύο πλευρές.

«Χαιρετίζω τη δέσμευση που εκφράστηκε από τους ηγέτες να εργαστούν ακούραστα για να επιτευχθεί μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος το συντομότερο δυνατό. Ενθαρρύνω και τους δύο ηγέτες να δράξουν την τρέχουσα μοναδική ευκαιρία για να δημιουργήσουν ένα ειρηνικό, κοινό μέλλον για το νησί», επισημαίνει, ανακοινώνοντας την πρόθεσή του να υποβάλει λεπτομερή έκθεση για τις καλές του υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, το φθινόπωρο του 2015.

Παράλληλα ο κ. Μπαν χαιρετίζει τη δέσμευση των ηγετών να επιδιώξουν εγκαίρως συμφωνία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και τους προτρέπει «να λάβουν αποφασιστικά και ρεαλιστικά βήματα προς την απτή εφαρμογή των μέτρων αυτών με καλή πίστη και χωρίς καθυστερήσεις».

«Η συμφωνία των ηγετών για μέτρα όπως η διασύνδεση των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας και της διαλειτουργικότητας της κινητής τηλεφωνίας, θα έχουν - όταν υλοποιηθούν - ένα σημαντικά θετικό αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων και στις δύο κοινότητες».

Η έκθεση επίσης χαιρετίζει τη δημιουργία πολιτιστικής επιτροπής και ισότητας φύλων, καθώς και αποφάσεις να ανοίξουν και άλλες προσβάσεις, χαιρετίζοντας μάλιστα - για το τελευταίο - τις κινήσεις που έγιναν από τη βάση και στις δύο κοινότητες.

Στο ζήτημα της αποναρκοθέτησης αναφέρεται στη δέσμευσή του να παράσχει κάθε πιθανή βοήθεια και ευχαριστεί το Βασίλειο της Καμπότζης που συμμετέχει με ναρκαλιευτές και το Σ.Α. για την συνεχή υποστήριξη στην επιχείρηση, Χαιρετίζει επίσης τη συνεργασία των Τ/Κ που δεσμεύτηκαν να καθαρίσουν ναρκοπέδιο των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων κοντά στο Μαρμάρι.

«Με το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης, που θα απαιτήσει εκκαθάριση των ναρκοπεδίων γύρω από τις γραμμές κατάπαυσης του πυρός, γράφει η έκθεση, απαιτείται πλέον μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για την αποναρκοθέτηση. Καλώ και τους δύο ηγέτες να εντείνουν τις προσπάθειές τους για το σκοπό αυτό και για να διευκολυνθεί, χωρίς καθυστέρηση, η πρόσβαση σε όλες τους εναπομείνασες ναρκοθετημένες περιοχές εντός και εκτός της νεκρής ζώνης, σύμφωνα με το ψήφισμα 2197 (2015) του Συμβουλίου Ασφαλείας, και για να επιτευχθεί τελικά μια απαλλαγμένη από νάρκες Κύπρος».

Στην έκθεση υπάρχουν διάφορες αναφορές για προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, προβλήματα με παραβιάσεις του στάτους κβο, όπως στα Στροβίλια και την Πύλα και παραβιάσεις από πολίτες στην γραμμή αντιπαράταξης.

«Καλωσορίζω την άρση των περιορισμών στην ελευθερία μετακίνησης τοπικά απασχολούμενου προσωπικού των Ηνωμένων Εθνών στο βορά», γράφει.

Ο ΓΓ επαναλαμβάνει την προτροπή για αντιμετώπιση θεμάτων ασφαλείας και περιβαλλοντικές προκλήσεις στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, την προτροπή στις δύο πλευρές για ολιστική προσέγγιση σε μεγάλο σχέδιο όλων των δήμων της Λευκωσίας, ενώ χαιρετίζει την πρόοδο στην κατεύθυνση της επανένωσης του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Στη νέα έκθεση δεν υπάρχουν προκλητικές αναφορές της προηγούμενης για το θέμα της ούτω καλούμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, που ενόχλησαν έντονα τη Λευκωσία.

«Σε προηγούμενες εκθέσεις, κάλεσα τους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων να καταβάλλουν προσπάθειες για τη δημιουργία ενός ευνοϊκού κλίματος για την επίτευξη μεγαλύτερης οικονομικής και κοινωνικής ισότητας μεταξύ των δύο πλευρών και να διευρύνουν και εμβαθύνουν τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές, αθλητικές ή παρόμοιες σχέσεις και επαφές, μεταξύ άλλων και με στόχο την ενθάρρυνση του εμπορίου. Παρόμοιες επαφές προάγουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων και βοηθούν στην αντιμετώπιση των ανησυχιών των Τουρκοκυπρίων για απομόνωση. Είμαι στην ευχάριστη θέση να σημειώσω ότι τα πρώτα βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ληφθεί από τους ηγέτες, και τους καλώ να συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα. Ομοίως, ενθαρρύνω τις πλευρές να εμπλέξουν πλήρως την κοινωνία των πολιτών στην εν εξελίξει διαδικασία, με στόχο την προώθηση της λαϊκής υποστήριξης για την εξεύρεση λύσης».

Στο ζήτημα των αγνοουμένων, γράφει μεταξύ άλλων πως ενώ χαιρετίζει τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από την επιτροπή σ’ αυτό το διάστημα, διαπιστώνει επίσης ότι, «50 χρόνια μετά την εξαφάνισή τους, το ήμισυ όλων των αγνοουμένων δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί και περισσότερο από το 70 τοις εκατό δεν έχουν ακόμη ταυτοποιηθεί. Είναι κρίσιμο το έργο της επιτροπής να μην υποστεί περαιτέρω καθυστερήσεις. Οι παραπάνω στατιστικές και η προχωρημένη ηλικία των συγγενών των αγνοουμένων υπογραμμίζουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία, μαζί και μέσω επιτάχυνσης της διαδικασίας χορήγησης πρόσβασης σε στρατιωτικές περιοχές από τις τουρκικές δυνάμεις, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της περιόδου αναφοράς».

Στο ίδιο μήκος κύματος με τις προηγούμενες εκθέσεις κινούνται οι αναφορές του ΓΓ του ΟΗΕ για αναθεώρηση των στόχων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, τόσο για να ανταποκριθεί στην περίπτωση λύσης, όσο και στο πλαίσιο των αναθεωρήσεων όλων των ειρηνευτικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ.

Ιδίως για την αμέσως προσεχή περίοδο ο ΓΓ αναφέρει πως η ΟΥΝΦΙΚΥΠ αναμένεται να διαδραματίσει έναν κρίσιμο ρόλο υποστήριξης, «συμβάλλοντας στην εφαρμογή περαιτέρω μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, τα οποία πιθανόν να συμφωνηθούν από τους ηγέτες», αναφέροντας ως παραδείγματα τη διευκόλυνση και επίβλεψη των προσπαθειών αποναρκοθέτησης και την αποτελεσματική επιτήρηση, ασφάλεια και διασφάλιση της ακεραιότητας των νέων διαβάσεων μέσα από τη νεκρή ζώνη.
«Ειδικότερα, η ικανότητα της αποστολής να ανταποκριθεί αποτελεσματικά θα ελεγχθεί, και μπορεί να χρειαστεί να αναθεωρηθεί».

Ο ΓΓ εκτιμά ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνεχίζει να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο νησί ασκώντας εξουσία στην ουδέτερη ζώνη και συμβάλλοντας στη διατήρηση της ειρήνης και στην επίλυση των διαφόρων θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ατόμων και των δύο κοινοτήτων.
«Ωστόσο, η ικανότητά της να παίξει αυτό το ρόλο, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δέσμευση των δύο πλευρών να μην αμφισβητούν την εξουσία και τη νομιμότητά της στη νεκρή ζώνη. Καλώ τις δύο πλευρές να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την UNFICYP με καλή πίστη, και εισηγούμαι όπως η εντολή της αποστολής παραταθεί για μια περίοδο έξι μηνών, μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2016».

Πηγή: philenews/ ΚΥΠΕ

Google News Publisher Ακολούθησε το Newsbomb.gr
στο Google News

Κορονοϊός - Τσιόδρας: Το R0 στην Ελλάδα ήταν μόλις 0,3 την Κυριακή

18:30

MasterChef: Αυτή είναι η κούκλα πρώην σύντροφος του Διονύση

18:27

Χάρι – Μέγκαν: «Σφαλιάρα» από το Instagram για το ζευγάρι – Έχασαν χιλιάδες followers (pics)

18:24

Επίθεση με βιτριόλι: Έτσι θα βρουν την «μαυροντυμένη» - Το στοιχείο που καταρρίπτει το άλλοθι της

18:18

Κοιτάξτε καλά: Βλέπετε κάτι περίεργο στα πόδια του ελέφαντα;

18:15

Προσοχή: Ποιες είναι οι παγίδες των κρατήσεων σε εισιτήρια και ξενοδοχεία

18:10

Ο Ήλιος ξύπνησε; Η ισχυρότερη αναλαμπή από τον Οκτώβριο του 2017 – Τι σημαίνει για τους επιστήμονες;

18:09

Σαρώνει η κακοκαιρία: Ποιες περιοχές «χτύπησε» – Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

18:08

Kορoνοϊός στην Κύπρο: 5 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα

18:03

ΠΑΟΚ: Τα βρήκαν για το «ψαλίδι» παίκτες και ΠΑΕ

18:03

«Τι να μαγειρέψω σήμερα;» - Προτάσεις για μία εβδομάδα

18:00

Εικόνες σοκ: Έπεσε από βράχο 60 μέτρων στη θάλασσα - «Πάγωσαν» μόλις είδαν τι έπαθε (vid)

17:59

H Kylie Jenner απαντά στο σκάνδαλο με τα μούφα δις!

17:55

Κέρκυρα: Αρνείται τις κατηγορίες ο «δράκος της Λευκίμμης» – Τι αποκαλύπτει ο δικηγόρος του

17:51

Τριαντάφυλλος Παντελίδης: Θα γίνει για δεύτερη φορά μπαμπάς - Οι φώτο της εγκυμονούσας γυναίκας του!

17:50

Τρόμος: Δείτε τι βρήκαν μέσα στις μπανάνες που αγόρασαν

17:48

Πέθανε διάσημος τραγουδιστής

17:48

Αγωνία για την Μάρθα Καραγιάννη - Κρίσιμες ώρες για την ηθοποιό

17:48

MasterChef spoiler: Αυτοί οι 3 παίκτες αποχωρούν αυτή την εβδομάδα

17:47

Άνοιγμα αεροδρομίων στην Κύπρο: Από ποιες χώρες δεν θα απαιτείται πιστοποιητικό υγείας

17:41

Καιρός - Αρναούτογλου: Προσοχή και την Τρίτη! Θα συνεχιστούν τα έντονα φαινόμενα... (video)

17:38

Αεροπορικά ταξίδια: Ποιοι θα μπαίνουν σε καραντίνα μετά τις 15 Ιουνίου – Οι εξαιρέσεις

17:37

Κύπρος: Σοβαρό τροχαίο ατύχημα με μοτοσικλέτα στη Λεμεσό (pics)

17:35

Το αδιανόητο ποσό που θα χρειαστεί για να φύγει ο Μέσι από τη Μπαρτσελόνα

17:33

Facebook και Snapchat ενώνουν τη φωνή τους με άλλες εταιρίες που καταδικάζουν τον θάνατο Φλόιντ

17:33

Αναστάτωση στη Σύρο: Πήρε την καραμπίνα και άρχισε να πυροβολεί

17:32

Σοκάρουν οι αποκαλύψεις: Ο αστυνομικός - δολοφόνος του Τζορτζ Φλόιντ είχε σηκώσει όπλο σε ανήλικους

17:24

«Πνίγηκε» η Λέρος: Ο δήμαρχος ζητά να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (pics)

17:15

Προκλητικό πρωτοσέλιδο από τους Ολλανδούς: Δείτε πώς απεικονίζουν τους Έλληνες (pics)

17:07

Από την ΑΕΚ στα... πράσινα ο Μπάρκας;

17:03

Απίστευτο: Γάτες τηρούν τα μέτρα του κορονοϊού! (pics)

16:59

Πέθανε ο Χάρης Λυμπερόπουλος

16:55

MasterChef 4: Άγριος τσακωμός μεταξύ παικτών (vid)

16:53

Πείνα & αδυναμία επίτευξης κορεσμού: 4 πιθανοί λόγοι (εικόνες)

16:50

Hurriyet για Αγιά Σοφιά: Η Ελλάδα αντί να κοιτά την κατάντια της αυθαδιάζει

16:45

Κορονοϊός: Ανάκαμψη για τις μεταμοσχεύσεις στην Ελλάδα - Δώρο ζωής σε 26 ασθενείς

16:42

Θάνατος του Τζορτζ Φλόιντ: Η μουσική βιομηχανία πατάει το κουμπί της «παύσης»

16:42

Αυτά είναι τα ωραιότερα smock φορέματα της φετινής σεζόν

16:40

Live: Ο Σωτήρης Τσιόδρας μιλάει στο Συμβούλιο της Ευρώπης για τον κορoνοϊό

16:40

Κορονοϊός Ρωσία: Ξεκινάει η χρήση του πρώτου εγκεκριμένου αντιιικού φαρμάκου κατά του Covid-19

16:37

Κύπρος - ΠτΔ για δεύτερη φάση του ΓεΣΥ: Υλοποιούμε ένα όραμα δεκαετιών

16:31

Ο Τζέι Αρ Σμιθ… πλάκωσε στο ξύλο άνδρα που έσπασε το παράθυρό του (video)

16:30

Εχετε μαύρους κύκλους στα μάτια; Το απόλυτο κόλπο για να τους εξαφανίσετε... (video)

16:25

Προσοχή: Μην χρησιμοποιείς το κινητό σου σε αυτά τα μέρη

16:20

Είναι έγκυος; Οι φήμες για την superstar που κάνουν το γύρο του κόσμου (video)

16:15

Τσίπρας για Τζορτζ Φλόιντ: Ξυπνητήρι της Ιστορίας όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ

16:12

Άλκηστις Πρωτοψάλτη: Έτσι δεν την έχεις ξαναδεί - Η topless φωτογραφία της στο instagram (photos)

16:05

Αυτή τη φράση χρησιμοποιεί το κάθε ζώδιο, όταν στριμωχτεί

16:00

Κύπρος - Υπουργός Υγείας: Το ΓεΣΥ πέρασε μέσα από συμπληγάδες και δέχτηκε επιθέσεις

15:59

To λάθος που κάνεις και καταστρέφεις την μπαταρία του κινητού σου

15:54
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
DPG NETWORK
ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2020 Newsbomb.gr - All rights reserved