ΕΘΝΙΚΑ

Σκοπιανό δημοσίευμα: 20 χρόνια διαπραγματεύσεων-Να φύγει ο Νίμιτς

Σκοπιανό δημοσίευμα:  20 χρόνια διαπραγματεύσεων-Να φύγει ο Νίμιτς

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται- γράφει δημοσίευμα των Σκοπίων- που ο ΟΗΕ έθεσε διαπραγματευτή μεταξύ Σκοπίων και της Ελλάδας, για γεφύρωση στο ζήτημα της ονομασίας, της νότιας δημοκρατίας της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Ο Μάθιου Νίμιτς, μετά από όλα αυτά τα χρόνια και τις άκαρπες προσπάθειες πρέπει να επιστρέψει την εντολή που του παραχωρήθηκε για τη διευθέτηση του ζητήματος.

Το πρόβλημα- συνεχίζει το δημοσίευμα- για την επίλυσή του χρειάζεται έναν νέο μεσολαβητή αφού μετά από τόσα χρόνια η ασφάλεια της Ελλάδας δεν τέθηκε υπό αμφισβήτηση, καθώς οι ελληνο-σκοπιανές σχέσεις κινούνται σε μια θετική γραμμή.

Η Ελλάδα, αμέσως μετά την ανεξαρτησία της γιουγκοσλαβικής δημοκρατίας με πρωτεύουσα τα Σκόπια, έθεσε το ζήτημα της ονομασίας.

Ο νότιος γείτονάς μας- γράφει ο συντάκτης- έθεσε στο τραπέζι, αμέσως, τρία ζητήματα, σύμφωνα με τα οποία ελλόχευε κίνδυνος για την Ελλάδα, αυτά ήταν: το όνομα "Μακεδονία", το Σύνταγμα και η σημαία (με τον ήλιο της Βεργίνας) των Σκοπίων.

Με τον τρόπο αυτόν θα προστάτευε την εδαφική ακεραιότητα, όπως διατείνονταν τότε οι Έλληνες πολιτικοί για τη χώρα τους.

Έχουμε αλλάξει το Σύνταγμα, - τονίζει το δημοσίευμα- αλλάξαμε τη σημαία και τώρα απομένει μόνο το όνομα για την ασφάλεια της Ελλάδας.

Και η Ελλάδα απέτυχε να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι υπάρχει απειλή για την ασφάλεια της από μια χώρα με το όνομα «Μακεδονία».

Είκοσι χρόνια πέρασαν από την υπογραφή της ενδιάμεσης συμφωνίας με την Ελλάδα, η τελευταία το μόνο που μπορεί να προσάψει είναι ότι από τα Σκόπια οι πολίτες της, μόνο ως τουρίστες επισκέπτονται τα τουριστικά αξιοθέατα και τις παραλίες και ο αριθμός τους κάθε χρόνο και αυξάνεται.

Ωστόσο, η Ελλάδα δεν έχει προβεί σε παρατηρήσεις σε σχέση με την εδαφική της ακεραιότητα από τότε, εάν, βέβαια, εξαιρέσουμε τα μεμονωμένα περιστατικά ζημιών σε αυτοκίνητα των τουριστών από τα Σκόπια, εξαιτίας του διακριτικού «ΜΚ».

Εάν αφαιρέσουμε τη διάσταση της ασφάλειας, που για αυτήν η Ελλάδα απέτυχε να ασκήσει πιέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, για να μας πείσουν για αλλαγή ονόματος, τότε η εντολή που έλαβε ο Νίμιτς, εδώ και καιρό είναι άκυρη.

Πώς να αλλαχθεί το όνομα κάποιου, όταν δεν υπάρχει απειλή για την ασφάλεια; γράφει το δημοσίευμα.

πηγη ΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ

Σχετικές ειδήσεις