ΕΘΝΙΚΑ

Δρίτσας προς πρέσβη Τουρκίας: Χρειάζεται συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος

Δρίτσας προς πρέσβη Τουρκίας: Χρειάζεται συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος

Το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα με τον πρέσβη της Τουρκίας στην Ελλάδα Κερίμ Ουράς, ο οποίος πραγματοποίησε χθες εθιμοτυπική επίσκεψη στο υπουργείο και συνεχάρη τον κ. Δρίτσα για την ανάληψη των καθηκόντων του.Στη συνάντηση των δύο αξιωματούχων, ο πρέσβης της Τουρκίας αναφέρθηκε στις σοβαρές προεκτάσεις, που συνεπάγεται η διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικοιύ ζητήματος μέσα στη χώρα του και τόνισε την απότομη διόγκωση των μετακινούμενων πληθυσμών, γεγονός που, όπως είπε, απαιτεί τόσο διμερείς όσο και πολυμερείς συνεργασίες.

Ο κ. Ουράς εξέφρασε, επίσης, την πρόβλεψη για μελλοντική επιδείνωση του ζητήματος και αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης τρόπων εμβάθυνσης της συνεργασίας του ελληνικού Λιμενικού Σώματος και τουρκικής Ακτοφυλακής, με στόχο την αντιμετώπιση της δράσης των οργανωμένων δικτύων διακίνησης μεταναστών και προσφύγων.
Τέλος, απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Δρίτσα να επισκεφθεί την Τουρκία.

Από την πλευρά του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, συμμερίστηκε την ανησυχία του Τούρκου πρέσβη για περαιτέρω όξυνση του μεταναστευτικού ρεύματος, επισημαίνοντας τον προσφυγικό, πλέον, χαρακτήρα των μετακινούμενων πληθυσμών, «η διαχείριση των οποίων εντός της επικράτειας εκάστου κράτους διέλευσης, θέτει τις αρμόδιες κρατικές δομές ενώπιον πολυεπίπεδων προκλήσεων, με πιο πιεστικές εκείνες της ασφάλειας και του σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων».

Επίσης, ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι η επίσκεψη του Τούρκου αξιωματούχου συμπίπτει με τη συμπλήρωση 500.000 μεταναστών-προσφύγων που έχουν αποβιβαστεί από την αρχή του 2015 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου προερχόμενοι από τα απέναντι τουρκικά παράλια, αριθμός που αναδεικνύει τη δυσκολία της διαχείρισης των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών, καθώς παρά τις αντιξοότητες που διατρέχει αυτή την περίοδο η Ελλάδα, εξακολουθεί να υποδέχεται, να καταγράφει και να ταυτοποιεί όλους αυτούς που αποβιβάζονται.

Στη συνέχεια ο Έλληνας υπουργός έδωσε έμφαση στην εκρηκτική άνοδο που παρουσιάζεται στις αφίξεις από τα τουρκικά παράλια, αυτή την περίοδο, και τόνισε την ανάγκη να υπάρχει στενή συνεργασία των δύο πλευρών με στόχο την ομαλοποίηση της εξελισσόμενης κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στις πρόσφατες εξελίξεις στις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας, ο κ. Δρίτσας, επισήμανε τις υψηλές προσδοκίες της ελληνικής πλευράς από τη συντονισμένη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας, «εκφράζοντας την ελπίδα, να γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα των μετακινούμενων πληθυσμών, προτού φτάσουν στα τουρκικά παράλια στο Αιγαίο».

Αναφερόμενος στο ισχύον πλαίσιο συνεργασίας του ελληνικού Λιμενικού με την τουρκική Ακτοφυλακής, τόνισε την ανάγκη αμοιβαία εποικοδομητικής συνεργασίας, αποφυγής εντάσεων και σεβασμού των κανόνων του διεθνούς δικαίου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «...είναι προτιμότερο να διαχειρίζεσαι την ασφάλεια των ανθρώπων παρά τον κίνδυνο τους».

Τέλος, ο κ. Δρίτσας αναφέρθηκε στην καταστολή δράσης των οργανωμένων κυκλωμάτων διακίνησης, τόνισε την ανάλγητη και κερδοσκοπική συμπεριφορά που επιδεικνύουν απέναντι στους μετακινούμενους πληθυσμούς και προσέθεσε ότι ο έλεγχος της δράσης και η εξάρθρωση τους πρέπει να αποτελεί στόχο πρώτης προτεραιότητας και για τις δύο πλευρές.

Σχετικές ειδήσεις