ΕΘΝΙΚΑ

Νέα πρόκληση Σκοπιανών: Εδωσαν το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου σε μουσείο

Νέα πρόκληση Σκοπιανών: Εδωσαν το όνομα του Μ. Αλεξάνδρου σε μουσείο

Οι Σκοπιανοί δεν λένε να σταματήσουν τις προκλήσεις. Εχουν βάλει σκοπό να μετονομάσουν κάθε κτίριο, κάθε πλατεία, κάθε δρόμο, κάθε ποτάμι, με το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Σειρά είχε τώρα το νέο αρχαιολογικό τους μουσείο, που το ονόμασανΠαλάτι «Αλέξανδρος ο Μακεδόνας» ("Alexander of Macedon" Palace).

Στο νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων, το οποίο βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, έχουν τοποθετήσει πλακέτες στη σλαβομακεδονική γλώσσα (μητρική της πλειοψηφίας των πολιτών της χώρας) και στα αγγλικά.

Μεταξύ άλλων μάλιστα αναγράφεται, ότι «ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας είναι ο μεγαλύτερος και γνωστότερος Μακεδόνας βασιλιάς, ηγεμόνας του συνόλου του τότε παγκόσμιου πολιτισμού».

Προσπαθούν να τραβήξουν...το ενδιαφέρον των τουριστών, προβάλλοντας συνεχώς το Μ. Αλεξάνδρο, αφού δεν έχουν τίποτα άλλο για να "ακουστούν".

Χρησιμοποιώντας, το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ρίχνουν ένα ακόμα "σπίρτο" στη φωτιά και στις διαδικασίες των διαπραγματεύσεων Ελλάδας-Σκοπίων για την επίσημη ονομασία της χώρας.

Το Μουσείο, που είναι στις όχθες του ποταμού Βαρδάρη (Αξιός), ο οποίος διασχίζει την πόλη, φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, του Φιλίππου Β΄, του Ιουστινιανού, του Περσέα και του Τσάρου Σαμουήλ.

Το νέο αρχαιολογικό μουσείο των Σκοπίων εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2014, στο πλαίσιο του αμφιλεγόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι «Σκόπια 2014» (ή «σχέδιο εξαρχαϊσμού», κατά τους επικριτές του) και το οποίο περιλαμβάνει την ανέγερση δημόσιων κτηρίων σε ρυθμούς μπαρόκ και νεοκλασικισμού και την τοποθέτηση μνημείων και αγαλμάτων στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων (όπως του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Φιλίππου του Β΄).

Τι έχει άραγε τώρα σειρά; Τι άλλο θα σκεφθούν να "βαφτίσουν" Μ. Αλέξανδρο;