ΕΘΝΙΚΑ

Εξευτελισμός: Αυτά είναι τα tweets που έσβησε ο Τσίπρας για τους «νευρικούς Τούρκους πιλότους»

Εξευτελισμός: Αυτά είναι τα tweets που έσβησε ο Τσίπρας για τους «νευρικούς Τούρκους πιλότους»

Σε κάποιον δεν άρεσαν; Κάποιος το... μετάνιωσε; Προκάλεσαν αντιδράσεις (του Νταβούτογλου σίγουρα) και ζητήθηκε να... εξαφανιστούν; Ο πρωθυπουργός της υποχώρησης ακόμα και στα εθνικά θέματα

Τα tweets που ανέβηκαν στον... ευρωπαϊκό λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα για τους Έλληνες πιλότους και τις τουρκικές παραβιάσεις ξαφνικά, χάθηκαν από τον διαδικτυακό χάρτη.

Κατά τη διάρκεια της Συνόδου ανέβηκαν στον... ευρωπαϊκό λογαριασμό του Αλέξη Τσίπρα (@tsipras_eu) αλλά και στον ελληνικό τέσσερα tweets που έδειχναν την έντονη αντίδραση του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο ομόλογό του για τις παραβιάσεις στο Αιγαίο.

«Προς τον πρωθυπουργό Νταβούτογλου: Ευτυχώς οι πιλότοι μας δεν είναι τόσο νευρικοί όσο οι δικοί σας απέναντι στους Ρώσους» έγραψε ο Έλληνας πρωθυπουργός τόσο στον ελληνικό του λογαριασμό στο twitter (@atsipras) όσο και στον... ευρωπαϊκό του λογαριασμό (@tsipras_eu).

Διαχειριστές έσπευσαν να κοινοποιήσουν τα Tweets που μέσα σε λίγα λεπτά έκαναν το γύρο του διαδικτύου και επεσήμαναν την «ηχηρή παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Σύνοδο Κορυφής».

Δεν ενημέρωναν ωστόσο για τις αντιδράσεις, ούτε του κ. Νταβούτογλου ούτε των υπολοίπων Ευρωπαίων ηγετών.

Λίγη ώρα μετά, ο Αχμέντ Νταβούτογλου έσπευσε να απαντήσει, μέσω twitter κι εκείνος: «Τα σχόλια για τους πιλότους από τον Αλέξη Τσίπρα δεν ταιριάζουν με το πνεύμα της ημέρας. Αλέξη, ας επικεντρωθούμε στη θετική ατζέντα», έγραψε ο Τούρκος πρωθυπουργός, εμφανώς ενοχλημένος από τα σχόλια του Έλληνα ομολόγου του.

Στο επόμενο Tweet φάνηκε ξεκάθαρα πως ο κ. Τσίπρας έσπευσε να τα... μαζέψει. Ανταπαντώντας στον κ. Νταβούτογλου συμφώνησε ότι πρόκειται για μια σημαντική Σύνοδο για την ΕΕ, την Τουρκία και την ευρύτερη περιοχή και τόνισε ότι η Αθήνα στηρίζει την προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας στο υφιστάμενο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Σημείωσε, δε, ότι υπάρχει ευκαιρία για διάλογο σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, το Κυπριακό, το Συριακό και το Αιγαίο και κατέληξε τονίζοντας: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε λύσεις».

Μέχρι εδώ, ας πούμε καλά...

Το περίεργο εντούτοις είναι πως λίγα λεπτά αργότερα ο Αλέξης Τσίπρας εξαφάνισε από τον ευρωπαϊκό λογαριασμό του όλα τα προηγούμενα Tweets. Τα όσα είπε για τους Έλληνες και τους Τούρκους πιλότους παρέμειναν μόνο στη ελληνική σελίδα @atsipras.

Στον ευρωπαϊκό λογαριασμό έμεινε μόνο το tweet πως «είμαστε στην ίδια γειτονιά και πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να βρούμε λύσεις».

  • Τι μεσολάβησε και ο κ. Τσίπρας έσβησε τα σχόλιά του;
  • Το έκανε με δική του πρωτοβουλία, μετά την αντίδραση του κ. Νταβούτογλου, ή μήπως μεσολάβησε και παρέμβαση από τους Ευρωπαίους ηγέτες;
  • Ποιος ο λόγος να μην φαίνεται δημοσίως μια αντιπαράθεση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο ομόλογό του για ένα ζήτημα στο οποίο έχει απολύτως δίκαιο η ελληνική πλευρά;

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να θέσει στη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις καλής γειτονίας με τους Τούρκους. Να θέσει την τουρκική κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να ζητήσει από την Ε.Ε. να παρέμβει για να συμμορφωθεί η Άγκυρα και να σταματήσει τις προκλήσεις στο Αιγαίο. Θα μπορούσε να ζητήσει στο τελικό κείμενο να περιλαμβάνεται η δέσμευση της Τουρκίας ότι θα πάψει να προκαλεί στο Αιγαίο και θα συμμορφωθεί με τους κανόνες καλής γειτονίας.

ΤΙΠΟΤΑ απ’ όλα αυτά δεν έκανε... Μία παρέμβαση μόλις λίγων λεπτών στην οποία δεν έδωσε κανείς σημασία. Το γεωπολιτικό παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο έχει οξυνθεί και η Ελλάδα είναι απούσα.

Κύριε Τσίπρα, η εξωτερική πολιτική δεν γίνεται με Tweets... Απαιτούνται ΣΟΒΑΡΕΣ και ΥΠΕΥΘΥΝΕΣ παρεμβάσεις. Οι εξελίξεις στην γειτονιά μας είναι ραγδαίες και η πολιτική σας είναι - αν όχι αδιάφορη - τουλάχιστον οκνηρή...